Preskočite na glavni sadržaj

'Huddersfield' Uglješe Šajtinca premijerno 27. listopada u ZKM-u

Nova premijera Zagrebačkog kazališta mladih bit će, u subotu 27. listopada, predstava 'Huddersfield', sumorna psihološka drama o 'ružnom vremenu i ljudima u njemu', koju prema nagrađivanom tekstu istaknutog srpskog dramatičara Uglješe Šajtinca postavlja Rene Medvešek.
vrijeme: 27.10.2018.
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zekaem.hr
 

Uglješa Šajtinac (1971.) jedan je od najznačajnijih suvremenih srpskih dramskih pisaca, dobitnik niza nagrada, među kojima i Europske nagrade za književnost.

 

Kako se ističe u najavi, njegov komad "Huddersfield" donosi mračnu, duhovitu i potresnu priču o generaciji tridesetogodišnjaka koji na prijelazu u novi milenij teško iza sebe ostavljaju posljedice rata, a pred sobom ne vide baš nikakvu naznaku bolje budućnosti.

 

"U takvim okolnostima i u vremenu potpune rasprodaje moralnih i materijalnih vrijednosti, čak se i kišovito yorkshiresko predgrađe čini obećanom zemljom. Upravo iz te zemlje vraća se jedan od junaka ove predstave, i svojim povratkom otvara nikad riješena pitanja i traume iz vremena za koje su svi mislili da je davno zaboravljeno", stoji u najavi.

 

Tekst je svoju praizvedbu imao 2004. godine u Leedsu, u Yorkshireu, u režiji britanske redateljice Alex Chisholm, da bi potom 2005. bio postavljen i u Jugoslavenskom dramskom pozorištu (JDP) u Beogradu, gdje je tijekom deset godina izvođenja stekao kultni status, a istoimeni film Ivana Živkovića iz 2007. višestruko je nagrađivan.

 

Šajtinović je za "Huddersfield" 2005. godine dobio Sterijinu nagradu za dramu. Komad je prevođen na njemački, poljski i ruski jezik, a postavljen je i na sceni kazališta TUTA Theatre u Chicagu, u SAD-u, u režiji redateljice Dado Gyure.

 

U svojem osvrtu na "Huddersfield", britanski Guardian ističe kako je izvanrednost Šajtinčeve drame prije svega u činjenici da autor "vješto upravlja beznadnom situacijom prema kraju koji nudi razrješenje u prostoru nove nade".

 

Radnja se zbiva u malom gradiću u Srbiji a uključuje četvoricu prijatelja, od kojih je jedan otišao na Zapad u potrazi za boljim životom, dok su drugi ostali tamo gdje su i bili, osuđeni na gluho trajanje bez dostojanstva i perspektive.

 

"Onaj koji se dokopao inozemstva živi dobro i komforno, ali je izgubio osjećaj identiteta i orijentacije. Oni koji su ostali vezani za stari kraj izgubili su sve ostalo. Stvarni grad Huddersfield, blizu Leedsa u Engleskoj, sinonim je obećane zemlje u kojoj će biti riješeni svi problemi, ali će se na kraju ispostaviti da je to blagostanje samo gastarbajterska imitacija sreće i zavodljiva ljuštura bez smisla i pravog sadržaja", ističe se u najavi.

 

U jednostavnoj priči o ponovnom susretu vršnjaka koji se svaki na svoj način bave pokušajem uspostave toga što zapravo znači biti odraslom osobom u odraslom svijetu, Šajtinac podmeće nešto mnogo dublje, opasnije i potresnije: njegov je tekst bespoštedna potraga za istinom koliko god bolna ona bila, a koja se bez najave pretvara u gotovo opsesivnu potrebu da se stvari nazovu pravim imenom, napominje se.

 

Adaptaciju teksta i dramaturgiju potpisuje Tomislav Zajec, koji je radnju zagrebačke verzije "Huddersfielda" smjestio u manji grad u Hrvatskoj negdje na Baniji u proljeće 2000. godine, koji muče isti problemi, osjećaj besperspektivnosti i socijalni posttraumatski sindrom ljudi koji su se prepustili struji vidljivi u verziji JDP-a prije 13 godina.

 

Glume Tina Orlandini, Damir Šaban, Dado Ćosić, Robert Budak, Adrian Pezdirc, Mateo Videk i Filip Nola. Scenografiju osmišljava Tanja Lacko, kostimografkinja je Doris Kristić, zvuk je oblikovao Kruno Miljan, svjetlo Aleksandar Čavlek, dok Rene Medvešek potpisuje i izbor glazbe. (Hina)