natječaj

Znanstveno-književni skup 'Preko granica: opresija i imperativ solidarnost'


vrijeme: 25.11.2016. - 26.11.2016.
prijava: 15.09.2016.
mjesto: Zagreb; Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8

Centar za ženske studije Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljuje Poziv za sudjelovanje na znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem ' Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti'. Rok za prijavu je 15. rujna.

Skup će se održati u sklopu desetih Dana Marije Jurić Zagorke 25. i 26. studenog 2016. u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8

Dani Marije Jurić Zagorke, dvodnevni je književno-znanstveni skup, čiji je jedan  dan posvećen Zagorki i njezinom životu i radu, a drugi temi Preko granica: Opresija i  imperativ solidarnosti.

Krovna tema kojom se Dani kontinuirano bave jest žensko autorstvo, odnosno  istraživanja o percipiranju, vrednovanju i ovjeri stvaralaštva žena u različitim, povijesnim i kulturnim kontekstima. Mariju Jurić Zagorku na razne se načine može promatrati kao feminističku ikonu. Svojim novinarskim tekstovima i književnim djelima, ali i vrlo konkretnim političkim aktivizmom, Zagorka se zalagala za nacionalnu neovisnost, socijalnu pravdu i jednakost žena.  Zagorkine junakinje, kao i likovi iz nižih klasa, u pravilu su prikazane kao majstori(ce) prelazaka granica kao način nadilaženja podređenog društvenog položaja.

Ovogodišnja tema Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti potaknuta  je recentnim zbivanjima u Europi koja pokazuju kako i suvremena politička povijestima problem s imenovanjem svih onih koji pre/olaze granice: imigranti, izbjeglice, azilanti, ovisno o vizuri gledišta a Europa, njezina EU administracija i problem rješavanja krize onih koji napuštaju ratna područja, za koja ta Europa snosi i odgovornost. Građani i građanke Europe reagiraju različito, ovisno o vlastitim pozicijama, strahovima i promišljanju europske budućnosti.  (Ne)vidljive granice i zidovi s kojima se susrećemo zaslužuju kritiku iz ženske perspektive.

Postkolonijalna i feministička teorija ističu Druge kao djelatne i istovremeno nevidljive. Žene se sučeljuju s izazovima koje prelasci predstavljaju u njihovim  životima i životima drugih, kao što je o njima razmišljala i Zagorka.

Stoga će nas zanimati presijecanja politika identiteta, zajedno s politikama klase, etniciteta, religije, dobi i profesije, a sve u potrazi za novim  definicijama pojma i sadržaja solidarnosti koje više ne zadovoljavaju klasične socijalne i političke teorije.

Prihvatit će se izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Sažetak izlaganja (između 150 i 300 riječi) s kraćim životopisom molimo poslati do 15. rujna 2016. na adresu:
Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska
odnosno na e-mail adresu: zagorka@zenstud.hr

Kotizacija: Autori/ce radova: 150 kn
Kotizacija uključuje: sudjelovanje na konferenciji, konferencijske materijale, osvježenje, ručak i potvrdu o sudjelovanju na skupu.
Studenti/ce postdiplomskih studija, nezaposleni/e i sudionici/bez izlaganja ne plaćaju kotizaciju.

Programski odbor skupa: dr.sc. Lada Čale Feldman, dr.sc. Lidija Dujić, dr.sc. Anita Dremel, dr.sc. Maša Grdešić, dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, mr.sc. Sandra Prlenda, mr.sc. Rada Borić, mr.sc. Nataša Medved, mr.sc. Ana Pavlić

(M.K., 14.07.2016)

Europska godina kulturne baštine