natječaj

Znanstveno-književni skup 'Preko granica: opresija i imperativ solidarnost'


vrijeme: 25.11.2016. - 26.11.2016.
prijava: 15.09.2016.
mjesto: Zagreb; Memorijalni stan Marije Jurić Zagorke, Dolac 8

Centar za ženske studije Zagreb, u suradnji s Odsjekom za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu objavljuje Poziv za sudjelovanje na znanstveno-književnom skupu s međunarodnim sudjelovanjem ' Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti'. Rok za prijavu je 15. rujna.

Skup će se održati u sklopu desetih Dana Marije Jurić Zagorke 25. i 26. studenog 2016. u Zagrebu, u prostorijama Centra za ženske studije/Memorijalnog stana Marije Jurić Zagorke, na Dolcu 8

Dani Marije Jurić Zagorke, dvodnevni je književno-znanstveni skup, čiji je jedan  dan posvećen Zagorki i njezinom životu i radu, a drugi temi Preko granica: Opresija i  imperativ solidarnosti.

Krovna tema kojom se Dani kontinuirano bave jest žensko autorstvo, odnosno  istraživanja o percipiranju, vrednovanju i ovjeri stvaralaštva žena u različitim, povijesnim i kulturnim kontekstima. Mariju Jurić Zagorku na razne se načine može promatrati kao feminističku ikonu. Svojim novinarskim tekstovima i književnim djelima, ali i vrlo konkretnim političkim aktivizmom, Zagorka se zalagala za nacionalnu neovisnost, socijalnu pravdu i jednakost žena.  Zagorkine junakinje, kao i likovi iz nižih klasa, u pravilu su prikazane kao majstori(ce) prelazaka granica kao način nadilaženja podređenog društvenog položaja.

Ovogodišnja tema Preko granica: opresija i imperativ solidarnosti potaknuta  je recentnim zbivanjima u Europi koja pokazuju kako i suvremena politička povijestima problem s imenovanjem svih onih koji pre/olaze granice: imigranti, izbjeglice, azilanti, ovisno o vizuri gledišta a Europa, njezina EU administracija i problem rješavanja krize onih koji napuštaju ratna područja, za koja ta Europa snosi i odgovornost. Građani i građanke Europe reagiraju različito, ovisno o vlastitim pozicijama, strahovima i promišljanju europske budućnosti.  (Ne)vidljive granice i zidovi s kojima se susrećemo zaslužuju kritiku iz ženske perspektive.

Postkolonijalna i feministička teorija ističu Druge kao djelatne i istovremeno nevidljive. Žene se sučeljuju s izazovima koje prelasci predstavljaju u njihovim  životima i životima drugih, kao što je o njima razmišljala i Zagorka.

Stoga će nas zanimati presijecanja politika identiteta, zajedno s politikama klase, etniciteta, religije, dobi i profesije, a sve u potrazi za novim  definicijama pojma i sadržaja solidarnosti koje više ne zadovoljavaju klasične socijalne i političke teorije.

Prihvatit će se izlaganja na hrvatskom i engleskom jeziku.

Sažetak izlaganja (između 150 i 300 riječi) s kraćim životopisom molimo poslati do 15. rujna 2016. na adresu:
Centar za ženske studije
Dolac 8, 10000 Zagreb, Hrvatska
odnosno na e-mail adresu: zagorka@zenstud.hr

Kotizacija: Autori/ce radova: 150 kn
Kotizacija uključuje: sudjelovanje na konferenciji, konferencijske materijale, osvježenje, ručak i potvrdu o sudjelovanju na skupu.
Studenti/ce postdiplomskih studija, nezaposleni/e i sudionici/bez izlaganja ne plaćaju kotizaciju.

Programski odbor skupa: dr.sc. Lada Čale Feldman, dr.sc. Lidija Dujić, dr.sc. Anita Dremel, dr.sc. Maša Grdešić, dr.sc. Renata Jambrešić Kirin, mr.sc. Sandra Prlenda, mr.sc. Rada Borić, mr.sc. Nataša Medved, mr.sc. Ana Pavlić

(M.K., 14.07.2016)