Preskočite na glavni sadržaj

Vesna Zednik: izložba Personae gratae

Udruga OS, u suorganizaciji s Fotoklubom Zagreb i Muzejom Mimara, predstavlja izložbu fotografija Vesne Zednik pod nazivom 'Personae gratae'. Izložba se otvara 18. listopada u 19 sati i trajat će do 30. ovoga mjeseca.
vrijeme: 18.10.2018.
mjesto: Zagreb, Muzej Mimara
url: http://www.mimara.hr/

'Riječ je o izložbi fotografskih portreta u crno-bijeloj tehnici. Autorica portretira pojedince iz svijeta umjetnosti i znanosti. Umjetnici na portretima naši su suvremenici u najširem smislu riječi. Tako ćemo se naći licem u lice s vrlo mladim umjetnicima, poput baletana Frana Kovačića, ali i s književnikom Dragutinom Tadijanovićem od čijeg nas rođenja dijeli više od stotinu godina. Unutar ovog raspona koji određuje kronološke okvire izložbe javlja se niz lica iz svijeta umjetnosti prepoznatljivih današnjim generacijama.

Bez obzira na dob portretiranih umjetnika, svi oni imaju istaknuto mjesto na hrvatskoj kulturnoj sceni. I oni koji se kao mladi umjetnici tek formiraju već su nadarenošću i marom zaslužili pažnju i izvan domovine. Spomenimo Anamariju Marković koja je ove i prošle godine bila stipendistica prestižne Vaganova baletne akademije, kolijevke najboljih ruskih balerina i Anu Mamić, stipendisticu baletne akademije Hochschule für Musik und Theater u Münchenu. Od već afirmiranih autora istaknimo književnika i prevoditelja Matu Marasa, povjesničara umjetnosti, književnika i prevoditelja Tonka Maroevića, književnika i urednika Davora Velnića, te iz mlađe generacije književnike i urednike Tomislava Zagodu i Romana Simića, književnika i prevoditelja Luku Vukušića, književnog povjesničara i teoretičara književnosti Lea Rafolta itd.

Većina je fotografija nastala u zadnjih nekoliko godina, no neke će fotografije publici djelovati vrlo poznato. Ne bez razloga. Primjerice, portret spomenutog Tadijanovića gleda nas već desetak godina s naslovnica tiskanih i elektroničkih medija i plakata, postavši nekom vrstom općeg dobra. Koliko to svakom autoru laska, toliko je ova izložba prilika da se osvrnemo i na autoricu tih fotografija, koja se sve vidljivije javlja kao vrijedan element hrvatske fotografske scene. (...)'

Opširnije  >>>