Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Jadranke Ratkajec Krajnović u Galeriji 'Idealni grad'

U zagrebačkoj Galeriji 'Idealni grad' u petak, 19. listopada 2018. u 19 sati, otvara se izložba Jadranke Ratkajec Krajnović pod nazivom 'Otisci sjećanja'. 
vrijeme: 19.10.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Idealni grad Centra za kulturu i obrazovanje Susedgrad, Argentinska 5
url: http://www.czkio-susedgrad.hr

Otisci sjećanja

Zraka svjetlosti se prolaskom kroz kristal lomi i razdvaja titrajući u apsolutno savršenom omjeru, te pulsiranjem i bojama duboke energetske vrijednosti ona razlaže svoju priču o istinskim vibracijama našeg planeta. Upravo je svjetlost polazište i ključna nit vodilja u ciklusu radova Jadranke Ratkajec Krajnović. Eterične kompozicije na platnima mekoćom ulja i transparentnim slojevima emaniraju svjetlost, koja se potom nastavlja i u prostoru kroz meke forme tkanih skulptura i reljefa.

Slike su prethodile nastanku tkanih skulptura i kako umjetnica ističe inspiraciju je pronašla u specifičnoj koncepciji svjetlosti unutar koje dolazi do poigravanja formama nalik kristalima. Nebrojene mogućnosti jedinstvenih vizura lomova svjetlosti Jadranka Ratkajec Krajnović bilježi nizom pastelnih tonova uljane boje kojom oblikuje zrake svjetlosti, te bogate pojavne mogućnosti prilikom refleksije, refrakcije i disperzije svjetlosti. Linije preuzimaju funkciju silnica sunčeve energije i često su koncentrirane u samom središtu kompozicije istaknute ponajviše toplinom zlaćane boje. Oštrina zraka i snopova svjetlosti ublažena je materijom ulja čija je gustoća naznačena pastuoznim nanosima u samom središtu kompozicije,dok prema krajnjim rubovima slike ona postepeno omekšava i stapa se u jednu nijansu uhvaćene svjetlosti. Platna Jadranke Ratkajec Krajnović poput kaleidoskopa ispunjenog kristalima emaniraju nove mogućnosti percepcije životne energije i svijeta koji nas okružuje.

Kao što boja i svjetlost daju mekoću kompozicijama na površini platna, tako svjetlost, gradivna materija i putanja prostorne linije daju mekoću reljefima i tkanoj skulpturi. Reljef pruža mogućnost različitih pogleda na jednu formu dok se kretanjem promatrača mijenja dinamika ritma izmjene konkavnih i konveksnih oblika. Izmjena praznih i punih površina između niti na međusobno povezanim kaširanim reljefima nalik je porama na ljudskoj koži koje upijaju, odražavaju i pamte iskustva i doživljaje. Isprepletenim nitima umjetnica oblikuje opnu ženskog torza dopuštajući prostoru i svjetlosti da definiraju granice njezinog postojanja dok se pogled istovremeno zaustavlja na tkanoj tjelesnosti te prodire u sjenovitu unutrašnjost skulpture. Linije s platna pretočene su u prostorne niti tkanja čija se dinamika izmjenjuje većim i manjim plohama koje se šire i skupljaju ovisno o većem ili manjem prodoru skulpture u prostor. Mekoća zaobljenih volumena potencirana je svjetlošću koja dodatno naglašava obrise bijelog tkanja skulpture. Dokidanjem masivnosti u mediju skulpture i oštrine linija u mediju slike Jadranka Ratkajec Krajnović omogućava drugačije viđenje unikatnog tkanja života.

Jedinstvene kompozicije različitih odnosa boja, tonova, linija i ritma gibanja uvode nas u svijet eteričnosti, mekoće i uhvaćene svjetlosti, svijet dokidanja granica i svijet unutarnjeg svjetla i energije kojeg umjetnica bilježi u svojim djelima kao personalizirane otiske sjećanja.
 
— Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.

Izložba ostaje otvorena do 16. studenoga 2018., a može se razgledati radnim danom od 10,00 do 18,00 sati. Ulaz je slobodan!