Preskočite na glavni sadržaj

U subotu počinju Dani kravate

Vezivanjem kravate banu Jelačiću na glavnom zagrebačkom trgu, u subotu, 13. listopada u Zagrebu započinje festival Dani kravate, koji će u organizaciji ustanove Academia Cravatica trajati sve do 21. listopada, uz brojne sadržaje u Zagrebu i širom Hrvatske.  
vrijeme: 13.10.2018.
mjesto: Zagreb

Festival koji ove godine dobiva svoje drugo izdanje, jedini je festival u Europi  posvećen kravati, koju promiče kao hrvatsku, europsku  i svjetsku pokretnu kuturnu baštinu.

Središnji događaj festivala Dani kravate tradicionalno je i proslava Svjetskog dana kravate, u kojoj će se ustanovi Academia Cravatica pridružiti i brojne obrazovne ustanove, vrtići i škole širom Hrvatske i brojne iseljeničke organizacije iz Europe i svijeta.

Ovogodišnji prvi festivalski dan, nakon svečanog otvorenja na Trgu bana Jelači-ća u kojem će točno u podne, sudjelovati i prvi hrvatski Veleposlanik kravate književnik Miro Gavran, nastavit će se vezivanjem kravata na pedesetak spo-menika hrvatskih uglednika u središtu Zagreba. Program se u nedjelju, 14. listo-pada nastavlja vojno-povijesnim spektaklom – Velikom smjenom straže Zdruga povijesnih postrojbi s kravatom koju će u podne, na trgu sv. Marka predvoditi Počasna satnija Kravat pukovnije uz druge povijesne postrojbe - Počasno-zaštitnu bojnu HV-a, Zrinsku gardu iz Čakovca i Turopoljski banderij iz Velike Gorice.

Utorak, 15. listopada dan je kada će u prvom planu Festivala biti niz progodnih obrazovnih radionica i priredbi u osnovnim školama širom Hrvatske kojih u ovom projektu sudjeluje više od pet stotina, a jednu od njih, Osnovnu školu Šestine, posjetit će i vojnici Kravat pukovnije i sudjelovati u školskim aktivnostima povodom obilježavanja Svjetskog dana krvate.

Posebno zanimljiv i značajan dio ovogodišnjih Dana kravate svakako je izložba kravata zemalja predsjedateljica Europske unije - "Kravata - simbol predsjedanja EU“ koja će u prisustvu visokih uzvanika i predstavnika diplomatskog zbora biti otvorena u Saboru Republike Hrvatske, u srijedu 17. listopada. Uoči i tijekom otvorenja izložbe, vojnici Kravat pukovnije pronijet će u svečanom mimo-hodu zastave svih članica EU na kojima je glavni motiv kravata ili rubac što su ih te zemlje izradile u svrhu obilježavanja svoga polugodišnjeg predsjedanja EU. „Tim činom, kravata će biti uzdignuta na razinu sveeuropskoga simbola“, naglašavanju  iz ustanove Academia Cravatica.

Na sam Svjetski dan kravate, u četvrtak 18. listopada, Kravat pukovnija će izvesti svečanu Smjenu straže na Trgu sv. Marka, a cjelodnevnom obilježavanju Svjetskog dana kravate pridružit će se i građani širom zemlje i hrvatska dijaspora.

„Upravo je toga datuma, 18. listopada 2003. godine, ravnatelj ustanove Academia Cravatica Marijan Bušić izveo svoju umjetničku instalaciju Kravata oko Arene, kada je oko amfiteatra u Puli svezana najveća kravata na svijetu. Pet godina kasnije, na inicijativu ustanove Academia Cravatica, Hrvatski sabor taj je dan proglasio Danom kravate u Republici Hrvatskoj, a inicijativu su preuzele brojne države u Europi i svijetu, u kojima se svake godine prigodno obilježava Svjetski dan kravate“, ističe Nikola Albaneže, voditelj Muzeoloških projekata ustanove Academia Cravatica.

Nakon obilježavanja Svjetskog dana kravate, u sklopu festivala Dani kravate, u Zagrebu će se 20. listopada održati i prigodni Kravata Party, a zatvaranje Festivala označit će skidanje kravata sa zagrebačkih spomenika u nedjelju, 21. listopada.

Sve informacije i detalje o festivalu Dani kravate pratite na službenoj web stranici ustanove Academia cravatica: http://academia-cravatica.hr.