Preskočite na glavni sadržaj

'Sloboda' - tema 24. sajma knjige u Istri

Program 24. Sajma knjige u Istri, koji će se na temu 'Sloboda' održati u Puli od 29. studenoga do 9. prosinca, otvorit će prvi afrički dobitnik Nobelove nagrade za književnost i borac za slobodno društvo Wole Soyinka, priopćili su u utorak organizatori.
vrijeme: 29.11.2018.
mjesto: Pula
url: http://www.sanjamknjige.hr/hr/2018/naslovnica/
 

Festival će i ove godine okupiti nekoliko stotina sudionika, autora i promotora, nakladnika i knjižara te tisuće posjetitelja, a u jedanaest dana o knjigama i kulturnim fenomenima općenito bit će riječi na nizu predstavljanja i okruglih stolova.

 

I ove godine s autorima će se doručkovati, dočekivati suton uz knjigu, a knjižničari i prevoditelji dat će svemu stručan ton, dodjelit će se nagrade, a u programima Librić na Sajmu, Hop i Pop lektira razigravat će se fama o knjizi za buduće generacije.

 

"Sa(n)jam knjige u Istri ove se godine kao programske poveznice drži teme Sloboda. Ta će po sebi velika tema zasigurno dobiti posebnu boju iz regionalnog programa s makedonskim piscima Makedonija čita, književnosti maloga jezika koja se poput slobode svojom snagom prelila daleko preko rubova vlastitoga zavičaja", naveli su organizatori sajma.

 

U 24. Sa(n)jam knjige u Istri posjetitelje će uvesti prvi afrički nobelovac, nestor postkolonijalne književnosti i borac za slobodno društvo, nigerijski književnik Wole Soyinka. I ove godine u Pulu stižu gosti s Islanda odnosno pjesnik i romanopisac Eiríkur Örna Norðdahl s knjigom "Zlo". Norveški filozof Lars Svendsen govorit će o filozofiji straha, zla i slobode, a izraelski filozof Ishay Landa tumačiti zagonetke masovnog društva. Na sajam dolaze i klasik talijanskog stripa Vittorio Giardino, mlada makedonska književna zvijezda Rumena Bužarovska, a domaće slobodarske boje zastupat će Žarko Paić, Rajko Grlić, Ivana Dragičević, Danijel Žeželj, Sinan Gudžević, Borivoj Radaković, Julijana Adamović, Darko Berljak i dr.

 

Njihove knjige, a i njih same, moći će se naći u sajamskoj knjižari a ove godine bit će postavljen salon knjiga s naslovima više od 200 domaćih i stranih nakladnika, izloženima po uzoru na klasične, raskošne knjižare Buenos Airesa.

 

"Od 29. studenog do 9. prosinca u više od 70 programa kretat ćemo se mitskim, književnim, ali i stvarnim zemljama slobode, od Jeruzalema i Visa do Istre - Makedonijom, Nigerijom, Islandom, Njemačkom, Italijom, Austrijom, Norveškom, Izraelom, Španjolskom, Slovenijom, Hrvatskom" - navode organizatori i dodaju kako će Sa(n)jam knjige u Istri zatvoriti veliki pisac Javier Cercas, jedan od najvećih suvremenih europskih autora.

 

Inače, sajamski program i teme bit će zaokruženi izložbama Tolerancija i Poljski plakat: Tijelo Mirka Ilića, kuratora, Sloboda Alema Ćurina i Dick Skinners Tadeja Vaukmana a 24. slobodarski Sa(n)jam knjige u Istri bit će posvećen  uspomeni na Predraga Lucića koji će i ove godine biti zastupljen u više festivalskih programa. (Hina)