Preskočite na glavni sadržaj

Sraz svjetova na 21. konvenciji fantastike Rikon

Od 5. do 7. listopada 2018. godine na Filozofskom fakultetu u Rijeci održat će se konvencija fantastike 'Rikon' u organizaciji Udruge '3. Zmaj'.
vrijeme: 05.10.2018.
mjesto: Rijeka
url: http://rikonrijeka.com/

Rikon, koji se u Rijeci održava još od 1997. godine, u sklopu svog 21. izdanja ljubiteljima fantastike, fantasyja, horora i najnovijih dostignuća u znanosti ponudit će 3 dana predavanja, tribina, predstavljanja književnih izdanja i igara, kreativnih radionica, kvizova, izložbi te cosplaya. Ovogodišnji, do sada najjači i najduži program Rikona, zalet je za 2020. godinu kada će se u Rijeci održati  europska konvencija znanstvene fantastike Eurocon. Naime, Udruga "3. zmaj", odnosno konvencija Rikon, osvojila je nominaciju za organizaciju Eurocona koji će se u godini riječkog predsjedanja kao Europska prijestolnica kulture održati kao nadogradnja na Rikon 2020. te ugostiti brojne međunarodne goste i program.


Program počinje u petak, 5. listopada te nudi bogat izbor predavanja iz područja znanstvene fantastike, fantasyja, prirodnih i društvenih znanosti, tehnologije te popularne kulture. Također, program je obogaćen predstavljanjima književnih izdanja i računalnih i društvenih igara, tribinama, kreativnim radionicama, nagradnim igrama, kvizovima te izložbom.


Program ovogodišnjeg Rikona počinje u petak, 5. listopada u 18 sati i traje do ponoći, a u subotu, 6. listopada od 15 sati do ponoći. Ove godine konvencija širi svoj redovni program i na treći dan, pa sve posjetitelje čeka mnoštvo programa i u nedjelju 7. listopada od 12 do 17 sati, a tu je i tradicionalni dječji program isti dan od 11 do 14 sati.


Rikonska počasna gošća ove godine je Aliette de Bodard, višestruko nagrađivana spisateljica. Na Rikonu će predstaviti svoj rad, te održati i književnu radionicu koja će zasigurno biti od pomoći svima koji žele napisati priču ili roman. Aliette će prilikom predstavljanja podijeliti svoja iskustva sa stvaranjem svijeta i pisanjem priča iz svog bogatog književnog univerzuma Xuya, u kojem su astečka i azijske civilizacije pretekle zapadne u svemirskoj utrci. Također će sudjelovati i na panelu o složenom odnosu umjetnika i publike.


Tema ovogodišnjeg Rikona je "sraz svjetova", kako u doslovnom tako i u prenesenom i najširem mogućem značenju: od susreta različitih kultura i stavova do promjena već ukorijenjenih pogleda. U sklopu te teme Tomislav Miletić održat će predavanje o mogućnostima kontakta između ljudske i drugih civilizacija u našoj galaksiji te kakve bi bile posljedice takvog susreta. Vanesa Ujčić Ožbolt ponuditi će nam odgovore na mnoga pitanja o Marsu, uključujući dilemu je li nekad to bio sasvim drugačiji svijet od onog kakvim ga obično zamišljamo, a Ingeborg Fülepp govorit će o stvarnoj i virtualnoj stvarnosti te sve tanjoj granici između njih. Boris Ružić govorit će o utjecaju suvremene tehnologije na gledatelje. Susret između umjetnika i njihove publike plodna je tema pa će tako ove godine Ivana Delač govoriti o fanovskim uratcima, a Antonija Mežnarić o odnosu obožavatelja djela iz popularne kulture kako prema djelu i njegovom tvorcu, tako i prema obožavateljima drugih djela.


Udruga "3. zmaj" i ove godine dodjeljuje nagradu "Artefakt" za najbolja književna ostvarenja objavljena prethodne godine u žanru spekulativne fikcije. U procesu žiriranja ostvaruje se suradnja s čitateljskim klubovima Gradske knjižnice Rijeka tako da nagrade u određenim kategorijama dodjeljuju upravo pripadnici ciljane publike za ta djela. Svečana dodjela će se održati u subotu, 6. listopada u 19 sati.


Tijekom cijele konvencije održava se i cosplay natjecanje za najbolje kostime. Ove godine natjecateljske kategorije su individualni i grupni cosplay, a najbolje kostime odabiru žiri te publika koja može glasati za svoje favorite. Modna revija sudionika natjecanja je u subotu 6. listopada u 20 sati, a proglašenje pobjednika također u subotu u 22 sata.


Posjetitelje željne zabave čekaju brojne nagradne igre i kvizovi znanja, kao i cjelodnevna igraonica društvenih igara. Ove će se godine u sklopu Rikona održati i putujuća konvencija društvenih igara Super H.I.K., s bogatom i zanimljivom ponudom natjecanja i turnira.


Detaljne informacije i potpuni program konvencije dostupni su na web stranici: http://rikonrijeka.com/.


Vikend ulaznica (petak, subota i nedjelja) iznosi 80 kuna, za kostimirane posjetitelje 50 kuna, a ulaz za djecu i roditelje na nedjeljni dječji program je besplatan. Za mlađe od 14 godina ulaz je besplatan sve dane.


Rikon 2018. održava se uz potporu Grada Rijeke i ACI d.o.o.


Rikon se u Rijeci održava od 1997. godine, a samo je dio aktivnosti kojim Udruga "3. zmaj" promovira fantastiku u književnosti, filmskoj i likovnoj umjetnosti na području Rijeke i Hrvatske. Konvencija svake godine ugošćuje brojne posjetitelje svih uzrasta iz cijele Hrvatske te Slovenije i Srbije. Broj posjetitelja ovog događanja svake godine raste, a u protekle dvije godine taj broj je prešao 900.