Preskočite na glavni sadržaj

Sarajevska umjetnost na festivalu 'Ja Bih.. 5 dana Sarajeva u Zagrebu'

U okviru festivala 'Ja Bih.. 5 dana Sarajeva u Zagrebu', koji će se održati od 2. do 6. listopada, zagrebačkoj publici na raznim lokacijama u središtu grada donosi bogati program kojim predstavlja sarajevsku umjetnost, filmske projekcije, koncerte i glazbene radionice.
 
vrijeme: 02.10.2018.
mjesto: Zagreb
url: https://hr-hr.facebook.com/jabihfilmkulturaumjetnost/

Festival se otvara u utorak u Muzeju Mimara sa Sarajevskim piknikom prijateljstva, na kojemu će biti  glazbenica Ismeta Dervoz, fotograf Milomir Kovačević Strašni i glumac Elmir Jukić.
 
Istu večer, održat će se koncert "Bosanski Lonac" u izvedbi Mirze Redžepagića i Kenana Mačkovića.
 
Drugi i treći dan Festivala rezervirani su za prikazivanje filmova u Kinoteci, među ostalim, bit će prikazane dvije poslijeratne priče, "Žaba" redatelja i gosta festivala Elmira Jukića i nagrađivani "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića, dokumentarac Sabrine Begović Čorić i Nejre Latić Hulusić "Undercovered – Ispod marame" o ženama koje nose hidžab u suvremenom svijetu, te "Nazif Gljiva" Arijane Saračević Helač o najvećem ex-jugoslovenskom hitmejkeru iz naslova koji govori o svom životnom putu od dječaka ulice, nesuđenog predsjednika države, pa do pjesnika.
 
U petak, 4. listopada, predstavit će se dvije epizode televizijskog serijala "Hoću kući 2" Ademira Kenovića, koji kroz priče o pojedincima koji su dio svog života proveli u inozemstvu daje uvid u strukturu i rasprostranjenost bosansko-hercegovačke dijaspore, a održat će se i koncert tročlanog mostarskog benda "Tale Quale".
 
Posljednji dan Festivala,  u Ininoj kući udruga Spajalica priredit će se glazbena radionica "Muzički centar Pavarotti  Mostar" Atille i Azre Aksoj ,učenika glazbeno-umjetničke škole iz Zagreba.
 
U večernjim satima Kinoteka će ugostiti klasik "Kuduz" Ademira Kenovića iz 1989., priča o tragičnoj ljubavi kriminalca i prelijepe konobarice inspirirana stvarnim događajima, dok će se u Napretkovom Kulturnom Centru predstaviti novi projekt "Kradeni ljudi".
 
Festival, koji se ove godine održava sedmi put, rezultat je višegodišnjeg rada Udruge za promicanje kulture i umjetnosti "Ja BiH iz Zagreba" i težnje za uspostavljanjem intenzivnog kulturnog dijaloga između Zagreba i Sarajeva, ali i promicanjem kulturne baštine i stvaralaštva u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. (Hina)