Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Dženise Pecotić i Deyana Barića u Galeriji Kranjčar

U četvrtak, 4. listopada 2018., u zagrebačkoj galeriji Kranjčar bit će otvorena izložba pod nazivom 'Flirt' umjetnika Dženise Pecotić i Deyana Barića koja će se moći razgledati do 3. studenoga o.g. 
vrijeme: 04.10.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija Kranjčar

O projektu 
 
'Just go over and flirt a little bit.
Flert - ljudska aktivnost pri kojoj osoba koketira, odnosno udvara se drugoj osobi najčešće bez ozbiljne namjere. 
Pritisak i "obaveza" stvaranja nečeg novog i opet novog......... silno je zamarajući i zapravo, besmislen, nepotreban pa čak i usamljenički a i osamljenički. Stoga, ova izložba ne govori ŠTO, ova izložba govori KAKO. Kako, na koji način ponoviti nešto već stvoreno, nešto već pokazano, a pokušati biti nov.
Oscar Wilde je rekao "Mogu povjerovati u bilo što, ali samo ako je zaista nevjerojatno", a rekao je i "Jedan od istinskih ciljeva u umjetnosti je govoriti prekrasne, ali neistinite stvari."
A moj istinski cilj je povjerovati u nevjerojatno, prekrasno i pomalo neistinito....
Što je prekrasno ? To je susret sa mojim divnim suradnicima na ovoj izložbi. 
Što je nevjerojatno ? Svaki od njih je uložio sebe u ovu izložbu na najnevjerojatniji mogući način...... a to je uistinu "pomalo neistinito”.'

— umjetnica Dženisa Pecotić


'Jedan od prvih umjetničkih fotografa Ansel Adams istaknuo je kako nije dovoljan samo fotoaparat da bi se napravila dobra fotografija već je fotografiranje proces koji prožima mnoge aspekte fotografa – sve slike koje su mu ikad prošle kroz glavu, sve knjige koje je pročitao, glazba koju je preslušao, osobe koje je volio…
Misao potvrđuje djelovanje fotografa i grafičkog dizajnera Deyana Barića koji s višegodišnjim iskustvom rada i vođenja projekata u brojnim tiskanim medijima i na digitalnim platformama na svojstven način bilježi i interpretira svijet oko sebe izražavajući se u mnogim područjima fotografije – od modne, portretne i reklamne fotografije preko produkt fotografije pa sve do područja umjetničke fotografije.
Iskusan u svim sferama rada na tiskanim medijima, koji obuhvaćaju fotografsko snimanje, obradu fotografija, grafički dizajn, prijelom te uredništvo i prezentaciju prema klijentima i ciljanoj publici, Deyan Barić svakom novom projektu pristupa individualno koristeći širok spektar znanja i interesa koji mu omogućuju transformaciju i prenošenje informacija na zanimljiv i pitak način.
Od snimanja u kontroliranim uvjetima studija do korištenja prirodnih datosti eksterijera Deyan Barić suvereno vlada elementima fotografije stvarajući dinamične i intrigantne kompozicije. U okvirima otići korak dalje istražujući pritom inovativne pristupe zadanoj temi šireći pritom dijapazon mogućih načina interpretacije.
Bilo da je riječ o živim ekspresivnim bojama prilikom snimanja modnih editorijala, direktnoj komunikaciji s modelom kod portretne fotografije ili atmosferičnosti arhitektonskih veduta Deyan Barić vođen izraženom intuicijom i vještim poznavanjem fotografske materije uspijeva zabilježiti karakter modela, te na kreativan način ispričati priču zabilježenu kroz fotografski objektiv.
Svaki fotograf svjetlom oblikuje vlastito viđenje stvarnosti. Spojem glamura, bunta, umjetnosti i eksperimentiranja Deyan Barić spaja ljepotu i kreativnost, dok raznovrsnošću promišljanja unutar svijeta fotografije kroz dvodimenzionalni medij upućuje promatrača u potencijalno neistražene dimenzije svijeta u kojem živimo.'

— Sonja Švec Španjol
 

Katalog  >>>