Preskočite na glavni sadržaj

Nova predstava Zagrebačkoga plesnog ansambla premijerno u ZKM-u

Zagrebački plesni ansambl najavljuje premijeru nove plesne predstave 'Vidljivo nevidljivo' koja će se održati 2.listopada na sceni Istra Zagrebačkog kazališta mladih. Predstava govori o jedinstvenosti umjetnika, naglašavajući važnost njegove subjektivnosti i percepcije, razmišljanja i djelovanja na temelju poznavanja vlastitog tijela.
vrijeme: 02.10.2018. 20 h
mjesto: Zagreb; Zagrebačko kazalište mladih, Teslina 7
url: http://www.zagrebackiplesniansambl.hr/

Predstava je nastala na temeljima plesnog istraživanja Transcultural Body autorice Dolme Jover Agulló, ujedno i koreografkinje nove predstave, te vezane metodologije Transcultural Learning Path koja podrazumijeva značajno, transformativno učenje. U kreativni proces uz plesačice ansambla Petru Valentić, Andreju Jandrić i Sintiju Kučić, pozvani su mladi umjetnici Eva Kocić, Una Matija Štalcar Furač i Šimun Stankov te oblikovatelj zvuka Miro Manojlović i kostimografkinja Ana Fucijaš. Metodologija koreografkinje podrazumijeva proces koji postavlja pitanja o porijeklu osobnih izraza, kulturi koja nas okružuje, genetici koju smo naslijedili, osjećajima koji nas kao umjetnike motiviraju, o najranijim umjetničkim iskustvima i, u slučaju plesača, o „prvom plesu“ i svim drugim plesovima u memoriji tijela. Kroz vidljivo i nevidljivo dana je mogućnost da plesači kroz proces istraže nove izraze za informacije skladištene u tijelima, a mladi gostujući umjetnici dobili su priliku da se predstave plesnoj publici. U potrazi za osobnim iskustvima i pričama, uz čvrsto vodstvo koreografkinje, autorski tim stvorio je zaokružen plesni kolaž, neopterećen konvencijama i bogat osobnim doprinosom.

Dolma Jover Agulló je plesna pedagoginja, koreografkinja, plesačica te istraživačica. Završila je plesnu školu Maria Carbonell te studij koreografije na konzervatoriju “Superior de Danza“ u Valenciji, a zatim Anton Bruckner fakultet u Linzu. Obrazovala se i na radionicima pod vodstvom istaknutih umjetnika kao što su David Zambrano, Martin Sonderkamp, Kazuko Hibarayashi, Ohad Naharin, Joe Alegado, Iñaki Azpillaga, Rasmus Olme, Thi-Mai N´Guyen, Hofesh Schecter i drugi. Svoju plesnu karijeru oplemenila je radom u različitim kompanijama kao što su Ananda Dansa, Proyecto Titoyaya, Mou Dansa, Maria Carbonell, CODA, Latanz Company, Cia.Off.Verticality, Musik Theatre Linz, a sa svojim radovima gostovala je u mnogim europskim gradovima. Već nekoliko godina asistira pedagozima i koreografima na Anton Bruckner Privatuniversität u Austriji, te radi kao gost istraživač i asistent koreogafa u kompanij i Otra D anza u Španjolskoj.