Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Gustav Mahler 4. simfoniju skladao je u Opatiji'

Izložba 'Gustav Mahler – 4. simfoniju skladao je u Opatiji', iz ciklusa 'Slavni gosti u Opatiji', otvara se 4. listopada u 20 sati u Umjetničkom paviljonu 'Juraj Šporer', a moći će se razgledati do 18. studenoga 2018.
vrijeme: 04.10.2018.
mjesto: Opatija, Umjetnički paviljon Juraj Šporer


„Umjetnik kojeg nitko nije volio“

Gustav Mahler (Kaliště, Češka, 7. 7. 1860. – Beč, 8. 5. 1911.), austrijski skladatelj i dirigent češkog porijekla.
Mahler je za života bio najpoznatiji kao jedan od vodećih orkestralnih i opernih dirigenata. Od tada je priznat i kao jedan od najvažnijih kompozitora kasnog romantizma, iako njegova glazba u glazbenim krugovima nikada nije bila potpuno prihvaćena dok je bio živ. Mahler je skladao prvenstveno simfonije i pjesme, no njegov pristup žanru često je zamagljivao granice između orkestralne pjesme (Lied), simfonije i simfonijske pjesme.
Mahler je u nizu bečkih simfonista Prve bečke škole, koji se proteže od Josepha Haydna, Wolfganga Amadeusa Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Franza Schuberta, te romantičara Antona Brucknera i Johannesa Brahmsa, bio posljednji. Također je u svoje djelo uključivao i ideje ne-bečkih romantičnih skladatelja poput Roberta Schumanna i Felixa Mendelssohna. No znatan utjecaj na njega izvršio je Richard Wagner koji je prema Mahleru jedini skladatelj nakon Beethovena čija glazba sadrži "razvoj" teme.
Ovom izložbom prikazat ćemo kako je u svojih pet boravaka u Opatiji, u njenom zlatnom dobu, ovaj slavni umjetnik redovno dolazio konzumirati sve blagodati tada svjetski priznatog zimskog lječilišnog epicentra i tražio nove inspiracije u komponiranju svojih simfonija.
Na izložbi postat će vjerodostojno kako ne samo da je Mahler radio svoju 4. simfoniju u Opatiji nego je napravio i glavne okvire svoje slavne 5. simfonije, ali i 6. simfonije koje su ga proslavile i dovele u red najizvođenijih kompozitora.
 
www.hrmt.hr
https://www.facebook.com/hrvatski.turizma/