najave

Devetnaest predstava na Ljetnim noćima Teatra Exit


vrijeme: 28.06.2016. - 06.08.2016.
mjesto: Zagreb; Muzej za umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 11

Gostovanje predstave 'Čarobnjak' Narodnog pozorišta Sombor iz Srbije, otvorit će, u utorak, 28. lipnja, u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt, ovogodišnje izdanje Ljetnih noći Teatra Exit, koje do 6. kolovoza, donosi na Ljetnoj pozornici toga muzeja, osam gostujućih i deset Exitovih produkcija i koprodukcija te, za jednu novu predstavu.

Predstava "Čarobnjak" prema tekstu Fedora Šilija u režiji Borisa Liješevića, drama o životu Thomasa Manna najavljena kao kazališna igra koja miješa biografske činjenice i fiktivne događaje i likove, prva je u nizu od ukupno osam predstava gostujućeg dijela Exitova programa koji već sedmu godinu za redom tijekom nekoliko ljetnih mjeseci uključuje atraktivni prostor MUO-a u kazališni život grada.

Od inozemnih gostovanja, tu su Altteatar, Sarajevo (BiH), s predstavom "Dame biraju" po tekstu Anthonyja McCartena i Stephena Sinclaira čiju režiju potpisuje Admir Glamočak, te predstava "Odlazni terminal", koprodukcija UK ''Vuk Stefanović Karadžić'' i ISPAD-a iz Beograda (Srbija), po tekstu Jelene Paligorić i u režiji Tee Puharić.

Zagrebačkoj će se publici predstaviti i Hrvatsko narodno kazalište Osijek s predstavom "260 DANA" po tekstu Marijana Gubine i u režiji Dražena Ferenčine; koprivnički Ludens Teatar gostuje s "Nemreš pobjeć od nedjelje" redatelja Daria Harjačeka po tekstu Tene Štivičić, te Kazalište Planet Art sa "Stilskim vježbama" Raymonda Queneaua koje već desetljećima igra dvojac Pero Kvrgić i Lela Margitić.

Tu je i predstava "Dogville", nastala u koprodukciji Mikser Teatra, SKC Novi Sad i Marka Grubića, kazališna adaptacija scenarija istoimenog filma Larsa von Triera u režiji Kokana Mladenovića. Kazališna grupa Lectirum iz Zagreba izvest će "Shirley Valentine" Willyja Russela u režiji Zorana Mužića.

Važan dio programa Ljetnih noći Teatra Exit tradicionalno čine reprizne izvedbe Exitovih naslova, koji ove godine donosi deset predstava, mnoge od kojih već godinama privlače publiku u taj teatar u Ilici 208, "CABAres CABArei", "SHAKEspeare na EXit", "Izložak br. 49", "Plemena", "Ja, tata! ", "Balon", "Munchhausen", "Kako misliš mene nema?!", "Kreket" i "Sutra (ni)je novi dan".
 
Za sam kraj programa tradicionalno je pripremljena jedna nova predstava, "Taksimetar" po tekstu Gorana Vojnovića i u režiji Matka Raguža, čije će dvije pretpremijerne izvedbe biti upriličene 4. i 6. kolovoza.

Kupnjom ulaznice za predstavu ostvaruje se pravo na sniženu cijenu ulaznice za izložbu "Veličanstveni Vranyczanyjevi", a kupnjom ulaznice za izložbu ostvaruje se popust za ulaznicu na predstavu.

Iz Teatra Exit kao posebnu pogodnost najavljuju i do 40 posto snižene karte željezničkog putničkog prijevoza Hrvatskih željeznica za sve posjetitelje Ljetnih noći Teatra EXIT, kao i povoljniju cijenu ulaznice za predstave za kupce prijevoznih karata HŽ Putničkog prijevoza.

U slučaju kiše predstave će se održati pola sata kasnije od najavljenog termina u Teatru Exit u Ilici 208.
(Hina)

(M.K., 23.06.2016)