Preskočite na glavni sadržaj

Globalni kratki filmovi na festivalu Manhattan Short

U subotu, 29. rujna i u nedjelju, 30. rujna, u riječkom Art-kinu  se prikazuje prvi globalni festival kratkometražnog filma – Manhattan Short. Publika će dva dana imati priliku gledati devet najboljih filmova koji će se gotovo istovremeno (u istom festivalskom tjednu) prikazivati diljem svijeta.
vrijeme: 29.09.2018.
mjesto: Rijeka; Art-kino, Krešimirova 2
url: https://www.art-kino.org/
 

Festivalski program Manhattan Short Film Festivala već se tradicionalno se prikazuje u Art-kinu, a novost ovogodišnjeg izdanja je to što je u finale uvršteno devet najboljih filmova koji su automatski kvalificirani za nominaciju za nagradu Oscar. Kao i svake godine, publika glasa za pobjednički film i najboljeg glumca/glumicu. To je izvedivo upravo zbog posebnosti ovog festivala koji nije gostujući, nego se održava paralelno diljem svijeta. Ove su godine u finale dospjeli filmovi iz  Austrije, Kanade, Njemačke, Mađarske, Kosova, Novog Zelanda, Sjedinjenih Američkih Država, te čak dva iz Velike Britanije.

 

Neki od finalista su Torboglavi, čiji zaigrani naslov skriva mnogo ozbiljniju temu žalovanja nakon smrti voljene osobe, te još teži pokušaj mirenja s njenim djelima učinjenima za života. Kupovina od doma predstavlja bizaran način razračunavanja s egzistencijalnom prazninom kućanice opsjednutom programom TV prodaje. Kosovski kandidat Ona donosi dirljiv prikaz dviju žena u pokušaju bijega iz potpuno obespravljenog položaja unutar obitelji. Dva stranca koja su se susrela pet puta prati dvojicu muškarca koji se slučajno susreću u različitim životnim periodima te prikazuje kako se iz susreta u susret mijenjaju njihove perspektive i otvara mjesto za suosjećanje i razumijevanje. Njemački kandidat Netko kroz istinitu priču iz Drugog svjetskog rata prikazuje važnost oprosta kao jedinog načina zaustavljanja bespoštednog lanca ratnog ludila. Svih devet filmova publika će imati priliku pogledati oba dana prikazivanja, u subotu, 29. rujna u 20 sati i u nedjelju 30. rujna u 18 sati.

 

Dolaskom na program, svaki će gledatelj i gledateljica dobiti glasački listić te odabrati svog favorita među filmovima i glumcima. Glasovi se zbrajaju te se pobjednik proglašava po završetku festivala u cijelom svijetu.