Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Tonija Mijača u Domu HDLU

U petak, 28. rujna 2018. u 19 sati, u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika u Zagrebu, otvorit će se samostalna izložba multimedijalnog umjetnika Tonija Mijača – 'Katarza'. 
vrijeme: 28.09.2018.
mjesto: Zagreb, Galerija PM, HDLU
url: http://www.hdlu.hr

Kao što i sam naziv projekta govori polazišna točka stvaranje rada kojim će se Toni predstaviti u Galeriji PM bilo je promišljanja pojma ”katarza”. Katarza, prevedena s grčkog, označava pročišćenje – primarno duha. Pročišćenje od snažnih emocija, emocija koje nas, neovisno o svom predznaku, preplavljuju. Istoimeni multimedijalni projekt, sastavljen od 54 fotografija, 3 video rada, 6 zvučnih instalacija, 10 tekstualnih radova, 10 slikarskih radova I 6 objekta, bavi se specifičnim aspektom psihoanalize – introspekcijom muškaraca. Motivacija za „Katarzu“ pronađena je u popularnom arhetipu – „muškarci ne plaču“.

U procesu nastanka rada Toni je surađivao s pedeset muškaraca, kolega, umjetnika, koji su na taj način postali koautori projekta čiji radovi, oslobođeni ikakvih tehničkih zahtjeva ili autorovog autoriteta, ostaju dokumenti jednog osobnog trenutka.

Ključan aspekt koncepta je proces stvaranja koji se odvijao u dva dijela. Prvi dio su portreti muškaraca fotografiranih u trenutku prisjećanja. Drugi dio je intervencija fotografiranih sudionika. Inspirirani ponovno pobuđenim emocijama, sudionici provode praktičan postupak materijaliziranja misli u nekom mediju, kanalizirajući tako svoj odnos prema sjećanju. Slobodan izbor medija u kojem je izvedena intervencija omogućio je sudionicima dokumentiranje osobnog trenutka na njima blizak način. Međutim, upravo u opredmećivanju introspekcije skriven je krajnji cilj ove suradnje: cikličko uspostavljanje odnosa, prema samima sebi, prema autoru koncepta te na kraju posjetiteljima.

Opširnije:
http://www.hdlu.hr/2018/09/izlozba-katarza-toni-mijac/