Preskočite na glavni sadržaj

Večer filmske analize: 'Mrtav čovjek' Jima Jarmuscha s Jonathanom Rosenbaumom

Zainteresirana publika moći će prisustvovati projekciji i analizi filma 'Mrtav čovjek' (Dead Man) koju će voditi istaknuti svjetski kritičar i dugogodišnji prijatelj Jima Jarmuscha, Jonathan Rosenbaum, uz moderiranje filmologinje i glumice Tanje Vrvilo, 30. rujna, u Amfiteatru splitskog Doma mladih, s početkom u 20 sati.
vrijeme: 30.09.2018. 20 h
mjesto: Split
url: http://kinoklubsplit.hr/

Mrtav čovjek je film o računovođi Williamu Blakeu (Johnny Depp) koji iz Clevelanda dolazi na Divlji zapad u vrijeme rane industrijalizacije društva te silom prilika postaje odmetnik na svom posljednjem životnom putovanju. Kroz osnovnu radnju filma provučeni su slojeviti prikazi američke povijesti, ali i univerzalni sukobi ljudske prirode, materijalnog i duhovnog, smisla i prolaznosti. Maestralna crno-bijela fotografija nedavno preminulog snimatelja Robbyja Mullera i hipnotički soundtrack Neila Younga zaokružuju narativ filma u nadrealnu, jedinstvenu poetsku cjelinu. Jim Jarmusch pionir je nezavisnog američkog filma, a Mrtvim čovjekom otkrio je naglašeno transcendentalnu fazu u svom opusu.

Večer filmske analize otvara Platformat, festival nezavisne kulture, koji tradicionalno organiziraju udruge okupljene oko Doma mladih u suradnji s MKC-om. Više informacija o događaju pronađite na stranici Kino kluba Split

Jonathan Rosenbaum radio je kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. godine. Autor je petnaest knjiga od kojih će dvije tek biti objavljene, jedna u studenom 2018., druga 2019. Autor je i najpoznatije analize filma Dead Man Jima Jarmuscha. U svojoj plodnoj karijeri pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinéma, The Village Voice, Film Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Sveučilištu u San Diegu na poziv Mannyja Farbera. Kao vanjski predavač predavao je film na Sveučilištu u Virginiji u Richmondu, te držao kolegije Svjetska kinematografija i Američki nezavisni i alternativni film na film.factory programu u Sarajevu od 2013. do 2015. godine. Radio je kao konzultant na filmovima Orsona Wellesa Dodir zla (Touch of Evil) i Druga strana vjetra (The Other Side of the Wind). Redovno objavljuje tekstove na svojoj internetskoj stranici jonathanrosenbaum.net.

Program organizira Kino klub Split u suradnji s Platformom Doma mladih i MKC-om. Tehnička realizacija Hiperprodukcija. Rad Kino kluba Split podržavaju HAVC, Zaklada Kultura nova i Grad Split. Voditeljica programa je Sunčica Fradelić.