Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marie-Françoise Plissart u Galeriji na katu KIC-a

Belgijska fografkinja, video umjetnica i redateljica, Marie-Françoise Plissart predstavit će svoj umjetnički rad u utorak na izložbi fotografija 'Aqua Arbor', koja se otvara u Galeriji na katu Kulturno-informativnog centra (KIC). 
vrijeme: 18.09.2018.
mjesto: Zagreb, KIC
url: http://www.kic.hr/

Zagrebačkoj publici predstavit će se ciklusom crno-bijelih fotografija kojima istražuje promjenljivost oblika mora i stabala iz raznih dijelova svijeta.

"Fascinirana plastičnošću mora i prostorom u kojem je utjelovljen njegov pokret, autorica je obišla obale pet kontinenata u potrazi za vlastitim morskim pejzažima, bilo da su uzburkana ili mirna, mora Marie-Françoise Plissart pronalaze svoj oblik u velikom kvadratu crno bijelih slika", ističe se u najavi izložbe.

Riječ je o velikim formatima, a svaka kompozicija stvorena je od više fotografija brižljivo razmještenih oko nepromijenjive središnje crte horizonta.

"Pristupom koji od samog početka odbacuje iluziju objektivnosti, umjetnica zahvaća dio velikog mnoštva realiteta u okviru jednog pejzaža", dodaje se.

Uz horizontalne morske krajobraze Plissart izlaže i seriju fotografija stabala u kojima se bavi različitim oblicima njihove pojavnosti povezanih u mrežu narativnog i vizualnog.

Istražujući višeslojnost raznih umjetničkih područja Marie-Françoise Plissart (1954.) stvorila je niz fotografskih serija, foto romana u koje su utkane fotografske pripovijesti tematski i stilski odmaknute od tradicionalnih fotografskih priča, među kojima se ističe "Droit de regards" (1985.).

Umjetnica redovito suraduje na arhitektonskim projektima, a međunarodno je priznata za fotografije grada i urbanih pejzaža. Izlagala je diljem svijeta, a rad "Kinshasa, imaginarni grad" donio joj je Zlatnog lava na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2004. godine.

Po riječima Jelene Pašić, koja će uz Danijelu Stanojević razgovarati s umjetnicom uoči otvorenja izložbe, u izloženim serijama fotografija Aqua (voda) i Arbor (stablo) autorica koristi svoj matični umjetnički medij, fotografiju, kako bi proširila mogućnosti vizualnog izraza i pronašla rješenja onkraj uobičajenih konvencija slikovnog alfabeta.

"Domišljato djelujući protiv statičnosti fotografije, koja zaustavlja linearni protok vremena 'zamrzavanjem' jednog temporalnog fragmenta, Plissart uvodi kategorije mnogostrukosti, simultanosti i heterogenosti u tumačenje (samo naizgled) nepromjenjivog i stabilnog krajolika", ustvrdila je u predgovoru izložbe.

Izložba će biti otvorena do 7. listopada. ((Hina)
 
http://www.kic.hr/program/galerija-na-katu/marie-françoise-plissart-aqua-arbor/