Preskočite na glavni sadržaj

HDLU: Umjetnice oslikale prostore u Kaznionici i zatvoru u Požegi

U okviru projekta 'Uzorna kaznionica' Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU), koji financira Ministarstva pravosuđa, četiri umjetnice su, s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenica, kao i stvaranja humanije, podupiruće okoline, napravile likovne intervencije u Kaznionici i zatvoru u Požegi. 
vrijeme: 17.09.2018.
mjesto: Opatija, Lovran
url: http://www.liburniajazz.hr/

Zidove triju spavaćih soba i dnevnog boravka, a dijelom i namještaj kaznionice oslikale su Monika Meglić, Ana Ratković Sobota, Vida Meić i Melinda Šefčić.

Projektom se nastoji utjecati i na uspostavu društvenih vrijednosti te resocijalizaciju zatvorenica, putem čega će se one osnaživati za preuzimanje odgovornosti i aktivnosti u izgradnji uzorne zatvorske zajednice, izvijestili su u ponedjeljak iz HDLU-a.

Sam naziv projekta odnosi se na nastojanja da novo okruženje doprinese izgradnji i razvoju zatvorske sredine kojom će se zatvorenice poticati na uzorno ponašanje i novu percepciju života u zatvorskoj zajednici.

"Izravnim uključivanjem zatvorenica u proces estetizacije prostora naglasak se stavlja na terapijski učinak koji uključuje promjenu slike o sebi, poboljšanje komunikacijskih vještina, postizanje pozitivnog i ispunjenijeg osjećaja te smanjenju depresije i anksioznosti zatvorenica", dodaje se.

Također, kroz kreativno angažiranje zatvorenica trebao bi se unaprijediti program za zatvorenike u području rada, izobrazbe i smislenog provođenja slobodnog vremena, u svrhu uspješne resocijalizacije i socijalne integracije.

Projekt je s provedbom počeo sredinom travnja i trajat će do kraja ove godine - u tijeku su radionice koje uz integraciju i participaciju zatvorenica vode Mia Maraković i Martina Miholić.

Njegovu izvedbu prati istraživačka komponenta, dok će rezultati projekta biti predstavljeni na javnom izlagačkom skupu te popratnim katalogom krajem godine, najavljeno je iz HDLU-a. (Hina)