Preskočite na glavni sadržaj

Prvo izdanje filmskog festivala Berlinale Special u Zagrebu, Rijeci i Splitu

Goethe-Institut u Hrvatskoj pokreće novi filmski festival, Berlinale Special - suvremeni njemački film, u okviru kojega će se tijekom rujna i listopada u Zagrebu, Rijeci i Splitu prikazati devet novih njemačkih filmova prikazanih na ovogodišnjem  Berlinskom filmskom festivalu, ali i maraton prve sezone najskuplje europske serije 'Babilon Berlin'.
vrijeme: 27.09.2018.
mjesto: Zagreb / Rijeka / Split
url: https://www.facebook.com/goetheinstitut.kroatien/
 

Festival će se održati u zagrebačkom kinu Tuškanac od 27. rujna do 2. listopada, u riječkom Art-kinu od 4. do 10. listopada, a u splitskoj kinoteci Zlatna vrata od 13. do 19. listopada.

 

Selektor filmova  Matthias Müller-Wieferig, ravnatelj Goethe-Instituta, najavio je da će hrvatska publika imati priliku upoznati suvremene njemačke autorske filmove prikazane na 68. Berlinalu, u okviru festivalske konkurencije, te programa Lola i Perspektive njemačke kinematografije. Među odabranim filmovima je šest hrvatskih premijera.

 

Po njegovim riječima, Berlin je legendaran, to je festival za publiku, mjesto na kojemu se mogu susresti brojne zvijezde, a u gotovo svim berlinskim četvrtima tijekom festivala, u velikim i malim kinima može se pogledati međunarodni glavni program, kao i popratni programi, TV serije, filmovi koji se kritički bave određenim temama, kulinarski filmovi, ozbiljni ili komični uratci.

 

Festival u Zagrebu otvara film "3 dana u Quiberonu" Emily Atef, svojevrsni hommage Romy Schneider, koji je osvojio čak sedam priznanja na Berlinskom filmskom festivalu. Taj crno-bijeli portret slavne glumice snimljen je prema ideji glumice Marie Baumer koja i glumi u filmu.

 

Prikazat će se i "Ples između redova" kojim Thomas Stuber daje uvid u svijet jednog običnog radnika u istočnonjemačkoj provinciji,  "Satnik" Roberta Schwentkea smješten u vrijeme pred kraj Drugog svjetskog rata i "Axolotl Overkill" Helene Hegemann, utemeljen na redateljičinom dijelom autobiografskom književnom prvijencu o neobuzdanoj tinejdžerici koji je napisala s 14 godina.

 

Posljednji film zagrebačkog dijela festivala je "Tiha revolucija"Larsa Kraumea, utemeljen na istinitoj priči iz Njemačke Demokratske Republike, u kojem mladi glumci igraju glavne, a etablirani sporedne uloge. Tom ekranizacijom istoimene knjige Dietricha Garstkea, nastale prema stvarnom događaju u kojem je sudjelovao pisac i još 18 učenika, redatelj je dočarao jedno potresno poglavlje njemačke poslijeratne povijesti.

 

U sporednom programu, u ranijem terminu od 19 sati, uvrštena je selekcija prvijenaca i autorska ostvarenja, među kojima su "Samo mi Bog može suditi" Özgüra Yildirima, "Casting" Nicolasa Wackerbartha, "Styx" Wolfganga Fischera i "Povratak" Mie Spengler.

 

Dan prije premijere na njemačkoj televiziji ARD, u subotu, 30. rujna,  u 370-minutnom maratonu predstavit će se serija "Babilon Berlin", koju među ostalima potpisuje i proslavljeni Tom Tykwer. To je najskuplja i najsloženija koprodukcija privatne i javne televizije.

 

Serija od osam epizoda temelji se na književnom predlošku, bestselleru "Der nasse Fisch" Volkera Kutschera, čiji se inspektor Gereon Rath u međuratnom razdoblju, negdje poslije 1929. godine, zatekao u mračnim četvrtima Berlina, usred kaotičnih zbivanja povezanih s dolaskom nacionalsocijalista na vlast. (Hina)