Preskočite na glavni sadržaj

Martina Mezak: HyperRelations

U petak, 14. rujna, s početkom u 20 sati, u Galeriji MKC Split (Dom mladih) otvara se izložba 'HyperRelations' medijske umjetnica Martine Mezak.
vrijeme: 14.09.2018.
mjesto: Split; Galerija MKC Split / Dom mladih
url: https://hr-hr.facebook.com/MKCSplit/
 

Martina Mezak: HyperRelations

site specific instalacija, 2018.

14. rujan – 5. listopad 2018.

otvorenje, petak 14. rujna u 20 sati

radno vrijeme galerije: od 14 do 21 sat svakog dana osim nedjelje i blagdana

 

(…) HyperRelations je rad koji izravno odgovara na specifičnosti mjesta izlaganja te svojim ambijentalnim oznakama istražuje mogućnost kako da posjetitelj doživi prostor i vrijeme na  drugačiji način. Smještenim u zamračeni prostor galerije i okružen vizualnim i zvučnim podražajima promatraču je ponuđeno novo osjetilno iskustvo. Mapiranjem i pozicioniranjem video projekcija u prostor galerije, uz gradnju središnjeg dijela instalacije koji podsjeća na stup s putokazima, akcentira se i pokreće već postojeći arhitektonski element stubišta pripisujući mu snagu simboličkog kakvu posjeduju samo arhetipske forme. Riječ je o obliku spirale kojeg u prirodnom svijetu pronalazimo posvuda od životinjskog svijeta do prirodnih pojava poput tornada ili tvorevina galaksija. No vjerojatno najpoznatija zavojnica upravo je ona DNK, kao molekule života koja sadrži skriveni kod, a kroz koju se umjetnica referira na arhetipski znamen vremena, tematizirajući izvorni princip sklada, pravilnosti ili točnije čovjekov izgubljeni doživljaj univerzalnog. Slike kojima se koristi Mezak (bilo digitalno generirane bilo preuzete iz fizičke stvarnosti) bitni su stimuli, opažajne indicije koje, gotovo poput vodikovih veza u lančanoj strukturi DNK, ukazuju na skrivenu povezanost uz princip reda. 

 

Rad Martine Mezak  u potpunosti se oslanja na tehnološke mogućnosti novih medija, no pritom je zaokupljen nematerijalnim svijetom i unutarnjim ljudskim stanjima. Upotreba kompjuterski programiranih ili transformiranih slika i zvuka, poslagivanje brojnih slikovnih slojeva (layera), uz razne tehnološke mogućnosti poput VJing software-a, na tragu su nasljeđa estetike i vizualnih istraživanja Novih tendencija. U tom kontekstu zanimljiva je pozicija tehnologije, koja mada i sama krivac naše današnje izgubljenosti u svijetu slika i informacija, ovdje kao umjetnički medij, i sama sudjeluje u rješenju kako ponovno uspostaviti sliku stvarnosti i veze između njezinih silnih senzornih podataka i fragmentiranosti.(…)


Martina Mezak je multimedijalna umjetnica. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu. Svoj rad temelji na multidisciplinarnim istraživanjima na polju umjetnosti, tehnologije i spoznaje. Bavi se istraživanjem ljudske percepcije u odnosu na fenomenologiju osjeta i mogućnosti kognicije. Zanimaju je granice između svjesnog i nesvjesnog iskustva i kako ono može utjecati na doživljaj nečije stvarnosti.


Izlagala je na brojnim samostalnim i grupnim izložbama i festivalima u zemlji i svijetu (Museum of Contemporary Art, Seoul, Koreja / ZKM, Hgb, Karlsruhe, Njemačka / National Museum of Emerging Science and Innovation, Tokyo, Japan / Gallery Blasthaus, San Francisco, SAD / Gallery Olido, Sao Paulo, Brazil / Kunsthaus, Beč, Austrija / Ars Electronica, Linz, Austrija / ISEA, Dubai, UAE / Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb, Hrvatska…)
 

Organizacija: MKC Split

Kustosica: Jasna Gluić

Grafičko oblikovanje: Rafaela Dražić

Medijska podrška: Božidar Katić

Tehnička ekipa: Hrvoje Cokarić, Ivor Koren, Joško Lovrić