Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena Antologija suvremene poezije slavenskih pjesnika 'Rijeka i njezine treće obale'

Antologija suvremene poezije slavenskih pjesnika 'Rijeka i njezine treće obale' u kojoj su objavljene pjesme autora iz 21 zemlje, među kojima i hrvatskih pjesnika poput Ivana Goluba, Luke Paljetka i Jakše Fiamenga, predstavljena je u Društvu hrvatskih književnika.
vrijeme: 13.09.2018.
url: http://www.dhk.hr
 

Predsjednica Slavenske akademije književnosti i umjetnosti Elka Njagolova istaknula je kako nije slučajno da je nakon Bugarske Hrvatska prva zemlja u kojoj se ta antologija predstavlja jer, kako je rekla, u povijesnom i lingvističkom smislu ta dva naroda imaju više sličnosti nego razlika.

 

Također, istaknula je, hrvatski pjesnici su u antologiji, nakon bugarskih, najzastupljeniji autori. "To su autori koje mi cijenimo, volimo i poštujemo", naglasila je Njagolova na predstavljanju u srijedu. Među njima su akademici Ivan Golub, Luka Paljetak te Jakša Fiamengo, ali i Dabor Grgurič, Diana Burazer, Đuro Vidmarović, Marko Gregur, Miro Gavran i drugi.  

 

Pojašnjavajući naslov antologije - Rijeka i njezine treće obale, Njagolova je rekla da je voda ono što nas povezuje, a velike i male slavenske rijeke u svijetu su "kao vene i arterije" koje povezuju ljude i čovječanstvo. Treća obala je obala do koje ne može stići svatko, već do nje dođe samo onaj koji ima snage i hrabrosti "preplivati običan život" i doći do viših razina ljudskog postojanja. "Rijeka u ovoj antologija ima jako puno i različite su, različita je estetika pjesama, a različita je i zemljopisna obala svakog autora. Ima autora koji su krenuli s Dunava,  koji su krenuli s Dnjepra, Neretve, Morave, Drave i Save, Crnog mora te autora koji su krenuli s Egejskog i Jadranskog mora", kazala je.

 

Pjesnikinja i novinarka Stanislava Pirceva istaknula je kako je temeljni duh te antologije tražiti i naći "svoju treću obalu". "Treća obala je most koji povezuje ljudske duše te ujedinjuje njihovu različitost", istaknula je.

 

Naglasila je kako su u toj antologiji, koju je objavila bugarska Slavenska akademija, predstavljeni pjesnici iz 21 države "kao rukava 21 poetske rijeke koja se ulijeva u veliku svjetsku vodu koja nas povezuje". (Hina)