Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Marka Ercegovića istovremeno na dvije zagrebačke lokacije

Na izložbi pod nazivom 'Sve ili ništa', koja se otvara 17. rujna, fotograf Marko Ercegović predstavlja svoj najnoviji umjetnički projekt i to istovremeno na dvije lokacije u Zagrebu: u Galeriji Spot (Čanićeva 6) i u Institutu za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20). Riječ je o opsežnoj seriji fotografija snimljenoj na različitim lokacijama u razdoblju od deset godina, od 2008. do 2018.
vrijeme: 17.09.2018. 19 i 20 h
mjesto: Zagreb; Galerija Spot, Čanićeva 6 i Institut za suvremenu umjetnost, Trg kralja Tomislava 20
url: http://www.croatian-photography.com/

Otvorenje izložbe je u ponedjeljak, 17. rujna:

19 h - Galerija Spot (Čanićeva 6, Zagreb)
20 h - Institut za suvremenu umjetnost (Trg kralja Tomislava 20, Zagreb)
 
 
Dio ciklusa, nazvan Sloboda me plaši, bit će izložen u Institutu za suvremenu umjetnost, a drugi dio, koji dijeli naziv s imenom čitavog projekta – Sve ili ništa, posjetitelji će moći razgledati u Galeriji Spot.
 
Izložba Sve ili ništa na obje lokacije (Galerija Spot i Institut za suvremenu umjetnost) bit će otvorena do petka, 5. listopada, a moći će se razgledati radnim danima od utorka do petka te subotom od 12 do 19 sati.
 

 
Izjava autora o radu:
 
„ (…) The photographs had to be built from life, directly.“ Robert Adams
 
Reakcija fotoaparata je nepredvidiva pred snimanim – sve što vidim ispred sebe, ne vidim kao on. To mi govori da ne mogu vjerovati svojim očima: barem za mene, ove su fotografije sve ili ništa.
 
Svako okidanje prati osjećaj avionskog propadanja. Okružen svakodnevicom – beskonačnim prizorom vrijednim fotografiranja – ne vjerujem u odustajanje pred njom; prislanjam kameru na lice, i kao jednooki, bez osjećaja za ravnotežu, fotografiram. Odustajanje od svakidašnjeg je poraz a izgradnja nesvakidašnjeg je izgradnja neslobode: kompozicija u fotografiji je arhitektura zatvora.
 
Snimam ove fotografije drsko koliko umijem, ostajući samo s uvjerenjem da svaki prizor koji fotografiram, fotografiram kao čin prijateljstva: objektiv je ruka koja nudi stisak. Od snimanja do prikazivanja ovih fotografija, upletena negdje u prizor, ostaje dokumentacija osobnog suočenja s vlastitom uronjenosti u strašan i slobodan prizor. Na kraju krajeva, fotografije su sastavljene direktno od života.
 

Izložba je ostvarena u suradnji Ureda za fotografiju i Instituta za suvremenu umjetnost, a njezinu realizaciju omogućili su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Zagreb i Grad Dubrovnik – Upravni odjel za kulturu i baštinu.