Preskočite na glavni sadržaj

Predstava 'Bizon i sinovi' otvara jubilarnu 70. sezonu Istarskog narodnog kazališta

Premijerom predstave 'Bizon i sinovi' Pauline Mol će 13. rujna, u 20 sati, na Maloj sceni INK-a biti otvorena jubilarna 70. sezona Istarskog narodnog kazališta. Predstava, čija je tema vjerovanje u figuru oca kao simbol autoriteta i glave obitelji, je nastala u suradnji s Pozorištem mladih Novi Sad.
vrijeme: 13.09.2018. 20 h
mjesto: Pula; INK, Laginjina 5
url: http://www.ink.hr/

Predstava započinje posve normalnom situacijom: otac Bizon ostavio je poruku i otišao, a sinovi čekaju njegov povratak. U tom metafizičkom vremenskom razdoblju čekanja, kroz koje odrastaju, sinovi pokušavaju rekonstruirati i potom inscenirati vjerojatne događaje i okolnosti koje su se ocu mogle dogoditi. Kroz prikaz izmaštanih scena, koje povremeno djeluju kao simulacija a ponekad kao surova realnost, brišu se granice između mašte i zbilje, dok se u nizanju flashbackova iščitavaju obiteljski odnosi, odgoj, hijerarhija te naučeni kodovi patrijarhalnoga društva. Sinovi predstavljaju malenu zajednicu koja se pokušava održati i razviti dok im prijeti vanjski svijet kapitalizma koji jede ljudsko duhovno i fizičko postojanje. Otac Bizon predstavlja naše roditelje, društvo, mentalitet, sve one u čemu tražimo sigurnost, podršku i spas, a sinovi smo mi koji pokušavamo zadovoljiti parametre koje je netko nametnuo čekajući rješenje problema izvan nas. Budući da ne biramo roditelje, ni okruženje u kojem ćemo rasti, postavlja se pitanje mogu li nas datosti u kojima započinjemo život trajno obilježiti i postoji li nada u slobodni razvitak.

Gea Gojak, redateljica

Novosadska premijera planira se u siječnju sljedeće godine. Režiju predstave potpisuje Gea Gojak, a igraju: Goran Guksić, Danilo Milovanović i Luka Mihovilović.
 
Adaptacija Male scene

Upravo se dovršava adaptacija Male scene (scena na velikoj sceni) u smislu modernizacije i ugradnje teleskopskih tribina do 200 sjedećih mjesta gdje će se održati premijera navedene predstave „Bizon i sinovi.“
 
Naime, na Maloj sceni postavljene su preklopne stolice sa drvenim sjedištem i leđima te kompletnim tapecirungom s numeracijom, a zahvat je obuhvatio izradu i montažu teleskopskih tribina, rješavanje režijske platforme , novu radnu rasvjetu u led tehnologiji velike scene i dvorane, novi evakuacijski izlaz, dobavu i montažu aluminijske utovarne rampe te bojanje velike scene i zidova scene
 
Ukupna  vrijednost radova je oko 684.000 kuna, od toga Grad Pula je osigurao u proračunu 450.000 kuna, a Ministarstvo kulture RH 250.000 kuna.