Preskočite na glavni sadržaj

Dvogodišnji projekt posvećen upoznavanju baštine predstavljen u Varaždinu

Rezultati dvogodišnjega projekta aktivnoga očuvanja, zaštite i promicanja kulturne baštine ruralnog područja, vrijednoga 900 tisuća eura i sufinanciranog sredstvima Eruopske unije, predstavljeni su u utorak na konferenciji za novinare u multimedijalnoj dvorani palače Herzer u Varaždinu.
vrijeme: 11.09.2018.
mjesto: Varaždin
url: http://detox.etnotour.eu/hr/
 

Projekt pod nazivom "Ruralna detoksikacija upoznavanjem bogatstva kulturne baštine – DETOX“ počeo je 2016. godine i završava 30. rujna, a u njemu sudjeluju Gradski muzej Varaždin, Općina Lenart, Fakultet elektronike, računarstva i informatike Sveučilišta u Mariboru, Općina Vinica, Općina Sveti Andraž v Slovenskih goricah, Općina Donja Voća i Općina Sveta Ana.

 

Sufinanciran je sredstvima Europske unije iz Fonda za regionalni razvoj, u okviru Programa suradnje Interreg V-A Slovenija-Hrvatska 2014.-2020., čija je ukupna vrijednost 908.448,50 eura. Europska unija sufinancira 85 posto projekta, dok 15 posto troškova financira devet partnera.

 

"Svi mi s hrvatske i slovenske strane imamo isti cilj, a to je aktivno očuvanje, zaštita i promicanje kulturne baštine ruralnog područja pa tako Gradski muzej Varaždin u sklopu svojih projektnih aktivnosti stručno obrađuje vrijednu knjižnicu obitelji Bombelles iz dvorca Opeka koja se čuva u fundusu Muzeja“, istaknula je kustosica na projektu DETOX Nataša Mihinjač dodavši kako sufinancirani dio za GMV iznosi oko 43 tisuće eura, dok je sveukupna vrijednost projekta oko 50.500 eura.

 

U sklopu projekta nabavljen je specijalizirani računalni program za obradu knjižnične građe u koji je dosad investirano više od 4,5 tisuća starih, rijetkih tiskanih knjiga iz fonda obiteljske knjižnice Bombellesa.

 

"Ta baza podataka omogućit će jednostavno pretraživanje i analizu unesenih publikacija i pojednostaviti korištenje tog fonda u znanstvene i obrazovne svrhe svim zainteresiranim korisnicima. Stotinjak najvrjednijih, najzanimljivijih publikacija će se digitalizirati i to će biti javno objavljeno i dostupno za korištenje na repozitoriju projekta, ali i na nekoj muzejskoj platformi", najavila je Mihinjač dodavši da je Muzej proveo i terensko istraživanje kulturne baštine projektnog područja općina Vinica i Donja Voća, a naglasak je bio na tradicijskom graditeljstvu, što se nadovezalo na aktivnosti ostalih partnera koji su uređivali tradicijske objekte.

 

Dio rezultata bit će predstavljen na izložbi Bibliotheca Opeka koja se u srijedu, 12. rujna otvara u varaždinskoj palači Sermage, a knjige će biti izložene u originalnim ormarima iz dvorca Opeka koje je grofica Ferdinandina donirala Gradskom muzeju Varaždin, najavila je kustosica.

 

Ravnatelj Gradskog muzeja Varaždin Ivan Mesek najavio je novi projekt u kojemu će Muzej sudjelovati. Riječ je o međugraničnom projektu Slovenija-Hrvatska "Living castles" koji počinje 1. listopada.

 

"Zahvaljujući tom projektu, na drugačiji način radit će se prezentacija fundusa koji postoje u muzejima i dvorcima, uz integriranje suvremenih tehnologija", rekao je Mesek.

 

Ukupna vrijednost projekta koji se odnosi na Gradski muzej Varaždin je oko 120 tisuća eura, a EU će i u tom projektu sudjelovati s 85 posto sufinanciranih sredstava. (Hina)