obavijest

INmusic festival jedan od sedam partnera Europavox projekta


vrijeme: 03.06.2016.

INmusic festival, koji će se održati na zagrebačkom Jarunu od 20. do 22. lipnja jedan je od sedam partnera cijenjenog Europavox projekta, a sklopu njega, kao novo ime u lineupu, nastupit će talijanski JoyCut, priopćili su u petak organizatori.

Naglašavaju kako je INmusic festival još jednom je prepoznat kao važan kulturni događaj u Europi - od strane Izvršne agencije za obrazovanje, audiovizualnu djelatnost i kulturu pri EK odabran je kao hrvatski, i jedini partner iz istočne Europe, za sudjelovanje u čeverogodišnjem međunarodnom projektu Europavox.
 
Europavox jedini je odobreni projekt od strane Europske komisije posvećen suvremenoj glazbi i kao takav je jedinstveno priznanje INmusic festivalu i drugim partnerima odobrenog projekta za njihov doprinos europskoj kulturi.
 
Od 2006. godine, nositelj projekta - francuski Europavox Festival u potpunosti je posvećen promociji europske glazbene raznolikosti. Europavox projekt predvođen Europavox festivalom prepoznat je od strane EK kao važan program za poticanje međueuropske suradnje i doprinos suvremenoj kulturi i glazbi te okuplja sedam europskih partnera (Francuska, Italija, Njemačka, Belgija, Austrija, Grčka, Litva, Hrvatska) koji zajedno nastoje razviti pristup koji će glazbenu razmjenu podići na europsku i internacionalnu razinu.
 
Sedam partnera iz sedam različitih europskih država, među kojima i hrvatski INmusic festival, kolektivno su uključeni u poticanje razmjene suvremenih autorskih izvođača iz svih dijelova Europe, razvijanju inovativnih pristupa na području europske glazbene industrije te zajedničkom javnom zagovaranju bogatstva i raznolikosti interkulturalne europske baštine.
 
U sklopu Europavox projekta na INmusic festival iz Italije ove godine stižu JoyCut  te na Jarun donose elektro, post-rock i pomalo mračne valove. Taj trio do sada je nastupio kao predgrupa Arcade Fireu, Editorsima, Art Brutu, Modest Mouseu i Sebadohu.
 
Uspješan i dugoročan program Europavoxa razvija se i raste u skladu s ciljevima europskih kulturnih strategija te takvo priznanje hrvatskom festivalu puno znači, a ujedno i pokazuje da je INmusic festival europske kvalitete i značaja. Osim INmusicu, to je priznanje i hrvatskoj suvremenoj glazbenoj sceni, drže organizatori.
 
Očigledno je da sudjelovanjem u projektu Europavox, INmusic festival zadovoljava kriterije europskih kulturnih strategija i kvalitete dok istodobno i posve paradoksalno, Ministarstvo kulture ne smatra INmusic programom javne potrebe u kulturi ili programom u interesu promocije hrvatske kulture i strategije, upozoravaju organizatori.
 
INmusic je kao izvorno hrvatski kulturno-turistički proizvod smjestio Zagreb i Hrvatsku na europsku kartu velikih glazbenih festivala, predstavio većinski hrvatskoj publici najbolje od međunarodne glazbene scene, ali i pružio priliku nebrojenim hrvatskim autorima da svoju glazbu predstave mnogobrojnoj publici i glazbenim kritičarima. EK daje do znanja da glazbeni festivali međunarodnog profila zauzimaju ključno mjesto u kulturnoj politici Europe, a zahvaljujući INmusic festivalu hrvatska kultura svakako ima svoje mjesto u Europi te se iskreno nadamo kako će to isto u skoroj budućnosti prepoznati i Ministarstvo kulture RH, poručuju organizatori.
 
Na ovogodišnjem 11. INmusic festivalu uz najaktualnija glazbena imena Florence + The Machine, PJ Harvey, Gutterdämmerung featuring Henry Rollins, Jake Bugg, Skunk Anansie, The Kooks, Wilco, Django Django, Pennywise, The Coral, Yeasayer, nastupit će iKawasaki 3p, Pat Thomas and Kwashibu Area Band, Orkesta Mendoza, Shearwater, My Baby, FùGù Mango, The Bambi Molesters, Gustafi, Gretta, Chui, Žen i mnoge druge, poručuju organizatori. (Hina)

(R.P.B., 03.06.2016)