Preskočite na glavni sadržaj

'Dogma o dva framea' na East Silver Marketu u Jihlavi

East Silver Market na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Jihlavi ugošćuje filmski triptih 'Dogma o dva framea', hrvatskih filmskih autora Zorka Sirotića i Martina Šatovića. 'Dogma o dva framea' tumačena je kao didaktički alat u potrazi za ispravnim pitanjima u vezi s integritetom filma kao umjetničke forme.
vrijeme: 06.09.2018.
mjesto: Češka; Jihlava
url: http://www.dokument-festival.com/
 

Kako bi odgovorili na pitanje o granicama filma (iza kojih film više nije film), mentori filmske radionice bili su primorani uspostaviti dogmatsku odluku. Na putu do jedne od pretpostavljenih granica, susreli su Minimalni, Rubni i Mrtvi film.

 

East Silver Market je jedinstveni filmski market posvećen isključivo dokumentarnim filmovima Centralne i Istočne Europe. Glavni cilj marketa je distribucija i promocija filmova s navedenog područja.

 

Sirotić na ovogodišnjoj Jihlavi sudjeluje i u programu Festival Identity, kao predstavnik hrvatskog Diversions International Short Film Festivala.

 

Festival Identity okuplja predstavnike filmskih festivala različitih tipova i veličina diljem Europe i šire. Od svoga početka 2010., Festival Identity postao je bitnom međunarodnom platformom za predstavnike filmskih festivala. Smisao programa je pružanje novih ideja i inspiracije za njihov rad, uspostavljanje novih suradnji, te intenzivna izmjena profesionalnih iskustava.

 

Zorko Sirotić je autor dokumentarnih, igranih, eksperimentalnih i namjenskih filmova. 2000. godine postaje članom Kinokluba Zagreb, u kojem je trenutno koordinator produkcije. 2018. završava Filmsku i TV režiju na ADU, usmjerenje: dokumentarni film. Mentor je na raznim eksperimentalno-dokumentarnim radionicama. Uz kreiranje raznih underground projekata radi kao urednik na projektima za komercijalne televizije.

 

Martin Šatović je završio studij snimanja na ADU, nakon čega na istoj upisuje dizajn svjetla. S Lukom Lovrenčićem snimio je srednjemetražni televizijski dokumentarac Tri za deset. Snimao je brojne studentske filmove u sklopu Akademije, a bio je i direktor fotografije na filmu Povratak Filipa Herakovića. Uz to vodi i mentorira razne radionice, a imao je jednu samostalnu izložbu fotografija te sudjelovao na dvjema grupnim.


Izvor: HAVC