Preskočite na glavni sadržaj

Treći festival Dana općine Kamanje (DOK)

Od 7. do 9. rujna u Kamanju, graničnoj općini sa Slovenijom u Karlovačkoj županiji, održat će se treći put Dani općine Kamanje - festival na kojem će, osim koncerta i predstava, biti i mnogo rekreacijskih i tradicijskih sadržaja.
vrijeme: 07.09.2018.
mjesto: Kamanje
url: https://hr-hr.facebook.com/pages/category/Art/Festival-DOK-1839679676261587/
Koncertima Matije Dedića, Maje i Zrinke Posavec, Psihomodo popa te karlovačke izvođače poput Boba Milana i Nipplesa, biti izvedena predstave „Krležine šetnje“ Maria Kovača i Nikše Marinovića i predstave za djecu Kraljevna na zrnu graška,  rečeno je u utorak u Karlovcu na predstavljanju festivala Dana općine Kamanje.

 

Načelnik općine i saborski zastupnik Damir Mateljan rekao je da je riječ o festivalu s glazbom, rekreacijom, predstavama, performansima i starom pučkom zabavom, koncepciji kakvu su 2016. osmislili Udruga Kunstbunker i ta općina.

 

Festival počinje u petak, 7. rujna, na platou špilje Vrlovke u 15 sati nordijskim hodanjem i svirkom "ljudskog jukeboksa" Boba Milana te nastupom pijanista Matije Dedića "Matija svira Arsena".

 

DOK će tri dana pratiti raznovrstan program "u sinergiji suvremene i tradicijske kulture, prilagođen svim ukusima i uzrastima", rekao je producent festivala Nikola Vukmanić, ističući da je to festival za ljude dobre volje koji su  otvoreni za nešto novo, za umjetnički sadržaj "na neopterećujući i neformalan način".

 

Javna ustanova Natura viva omogućila je sva tri dana slobodan ulaz u špilju Vrlovku, geomorfološki fenomen s važnim obitavalištem šišmiša (petak od 18 do 21 sat, u subotu od 17 do 20 sati te u nedjelju od 13 do 16 sati), a organizatori su pripremili i mnoge rekreacijske sadržaje - utrku na 10 kilometara, nordijsko hodanje za umirovljenike, tradicionalnu biciklijadu za mlade i stare te zabavne programe od animacije klauna do igraonica.

 

Uz šaljivo pitanje "kam" i odgovor "u Kamanje" Mateljan je rekao da će se posjetitelji koji dođu na DOK uvjeriti da "provincije nisu mjesta, već stanje uma, te da Kamanje uza svu svoju komunalnu infrastrukturu uspješno gradi i socijalnu jer se život u jednome mjestu ne svodi samo na asfalt i nogostup, već i na socijalizaciju, zabavu, provod, te da mještanima i njihovim gostima bude lijepo".

 

DOK se nadovezuje na tradicionalno kamanjsko prošćenje, koje se održava od 18. stojeća, od 1789. godine, otkad postoji Župa Kamanje, pa će se u OPG kutku predstaviti proizvodi s poljoprivrednih gospodarstava, nastupit će KUD Kamanje, Mistik band i hrvatska etno pjevačica Zrinka Posavec. (Hina)