Preskočite na glavni sadržaj

(Ne)postojanost prostora – Prostori naracije i imaginacije' - izložba u Osijeku

U četvrtak, 6. rujna, u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku, u 19 sati otvorit će se grupna međunarodna izložba '(Ne)postojanost prostora – Prostori naracije i imaginacije', nakon što je bila postavljena u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika u Zagrebu.
vrijeme: 06.09.2018. 19 h
mjesto: Osijek; Muzej likovnih umjetnosti, Europska avenija 9
url: http://www.mlu.hr/

Izložba (Ne)postojanost prostora: Prostori naracije i imaginacije problematizira opisne, formalne, simboličke, psihološke i sociološke aspekte teksta u formiranju dvodimenzionalnih i trodimenzionalnih prostora u djelima suvremenih vizualnih umjetnika. Tekst i likovnost dva su načina dočaravanja prostora, kako fizičkoga tako i mentalnoga, a izložba se fokusira na različite mogućnosti njihove interakcije. U vizualno-tematski dijalog postavljena su djela u kojima tekst generira njihove formalno-oblikovne karakteristike s onima gdje je tekst primarni nositelj sadržaja odnosno naracije. Kao polazišnu referencu kustosi izložbe uzimaju rad Josipa Vanište iz 1964. kojim je ovaj umjetnik sliku i njezin prostor dematerijalizirao, odnosno  sveo tek na tekst ispisan pisaćim strojem na papiru kao svojevrsnu meta-uputu za njezino izvođenje. Od trenutka kada je Vaništa ostvario „najradikalniji domet hrvatske umjetnosti 20. stoljeća“ međusobne se interakcije vizualnih, prostornih, tekstualnih te verbalno-auditivnih aspekata nastavljaju prožimati i u radovima narednih generacija hrvatskih umjetnika. Izložba (Ne)postojanost prostora: Prostori naracije i imaginacije osim hrvatskih uključuje i renomirane  austrijske suvremene umjetnike, s idejom propitivanja da li i u kolikoj mjeri – u uvjetima globalizacijskih, virtualizacijskih i migracijskih procesa – leksička odnosno jezična osnova još uvijek uvjetuje narativne i imaginativne odrednice formiranja odnosno opisivanja određenih prostornih situacija.
 
Izložbu prati i filmski program s projekcijama eksperimentalnih filmova koji na različite načine korespondiraju s njezinom osnovnom problematikom.
 
Na izložbi će sudjelovati: Eva Beierheimer & Miriam Laussegger, Antonio Grgić, Jochen Höller, Paulina Jazvić, Anto Jerković, Željko Jerman, Željko Kipke, Anatol Knotek, Brigitte Kowanz, Ivica Malčić, Vlado Martek, Martina Miholić, Ana Mušćet, Gloria Oreb, Roman Pfeffer, Damir Sokić, Philipp Timischl, Ivan Tudek, Josip Vaništa, Anabel Zanze, Hannes Zebedin.
 
Filmski program uključuje radove sljedećih umjetnika: Gustav Deutsch, Ivan Faktor, Tomislav Gotovac a.k.a Antonio G. Lauer, Željko Kipke, Ivan Ladislav Galeta, Helena Schultheis Edgeler, Mladen Stilinović.

Finissage izložbe održat će se u subotu 10.11.2018. u sklopu Dana austrijske kulture u Osijeku. Više informacija o samome događaju bit će objavljeno prije samoga događaja.

Projekt podržavaju: Austrijski kulturni forum, Osječko baranjska županija, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Bundeskanzleramt/ Ured predsjednika Vlade Republike Austrije, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport Grada Zagreba, Erste Group Bank, Konstnärsnämnden/ Švedsko povjerenstvo za dodjelu umjetničkih stipendija, Print Studio.