Preskočite na glavni sadržaj

U Rijeci otvoreni Dani židovske baštine

Manifestacija Dani židovske baštine svečano je otvorena u nedjelju u riječkoj sinagogi, a program Dana usklađen je s temom ovogodišnjeg Europskog dana židovske baštine, 'Storytelling'.
vrijeme: 02.09.2018.
mjesto: Rijeka

Okupljene su pozdravili gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Prelević, predsjednik Židovske općine Rijeka Ranko Špigl i koordinatorica projekta Rina Brumini.
 
Program Dana židovske baštine priređen je u skladu temom ovogodišnjeg Europskog dana židovske baštine  “Storytelling.”
 
Priređena je izložba  umjetnice Laure Fonovich iz Gorizie naziva „Esilio della luce“- „Izgon svijetla“ u suradnji s udrugom Associazione Amici di Israele Gorizia. Izložba se može razgledati do 16. rujna.
 
Degustaciju košer vina i židovskih kulinarskih specijaliteta pratila je glazba Davida Danijela, dok su gosti u prostoru ritualnog kupališta (mikve) mogli pogledati kratki film na temu  „Storytellingate“ i razgledati stalni postav izložbe Filipa Kohna „Pet stoljeća Židova u Rijeci“.
 
Autorica Rina Brumini je predstavila publikaciju Židovske općine  „Židovska zajednica u Rijeci.“
 
Pokrovitelj manifestacije su Grad Rijeka i Primorsko-goranska županija, u suradnji s talijanskom udrugom Associazione Amici di Israele Gorizia. (Hina)