Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Tene Letice Tkalčević u Laubi

Zagrebačka dizajnerica Tena Letica Tkalčević predstavit će na izložbi  "Bilo jednom u papiru...", koja se otvara u ponedjeljak, 3. rujna u Laubi - Kući za ljude i umjetnost, svoje radove inspirirane bajkama, nastalima u tehnikama papercuttinga i paper engineeringa. 
vrijeme: 03.09.2018.
mjesto: Zagreb, Lauba
url: http://www.lauba.hr/

Kako je najavljeno iz Laube, autorica se u svojem radu ponekad koristi i kombinacijom tih dviju tehnika, a kada prikazuje motive iz bajki koje su za nju neiscrpan izvor inspiracije, donosi različite aspekte priče - nekad pristupajući pozitivnim, a nekad negativnim likovima, što rezultira potpuno drugačijim radovima.

Po njezinim riječima, bajke su joj zanimljive jer, kao i u životu, uvijek ima dobrih stvari, ali i onih loših, a ne koristi šarene boje jer smatra da niti bajke nisu slatke i šarene, već su najčešće mračne.

"Trudim se bajke vratiti na njihovu klasičnu verziju. Često biram mračne elemente i likove jer bez njih priča ne bi postojala. Bez vuka, Crvenkapica bi samo otišla posjetiti baku i to bi bilo to.", rekla je Letica Tkalčević u povodu svoje izložbe.

Papercutting (jian zhi) tradicionalna je kineska tehnika rezanja slika iz papira pomoću škarica ili specijalnih nožića, koja je danas prisutna diljem svijeta u različitim formama. Žene koje su se u prošlosti najčešće bavile papercuttingom, smatrane su vrlo pametnima, a 'papercut' se najčešće nosio kao poklon kada se ide u goste, kao nositelj sreće i zaštita od uroka.

Paper engineering, konstruiranje trodimenzionalnih ilustracija od papira, danas je prisutno u oglašavanju i animaciji, a omogućava stvaranje čitavih setova, nalik onima u filmskoj industriji koji se potom koriste za potrebe tiskanih materijala ili kao podloga za stop animacije. Njegov najzahtjevniji oblik je pop-up ilustracija, koja se nekad koristila isključivo u znanosti, za medicinske atlase i zemljovide, a danas najčešće za slikovnice.

Tena Letica Tkalčević (Zagreb, 1982.) diplomirala je na Studiju dizajna pri Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu na smjeru industrijskog oblikovanja. Bavi se dizajnom, pop-up ilustracijom (trodimenzionalnim, pokretnim i mehaničkim ilustracijama), te papercuttingom.

Koristeći papir kao jedan od svojih glavnih medija za rad, spaja modernu tehnologiju s tradicionalnim zanatima. Sudjelovala je u brojnim radionicama i izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Osnivačica je studija za ilustraciju PAPERwork - jedinog specijaliziranom studiju za ilustraciju, "paper engineering" i "papercutting" u Hrvatskoj.

Njezina izložba "Bilo jednom u papiru..." dio je Laubina ciklusa "Hrvatska umjetnost danas", a bit će otvorena 11. rujna. (Hina)