Preskočite na glavni sadržaj

Ljetna arheološka škola u Sisku

U Sisku, koji zbog bogate povijesti slovi kao jedno od naših najbogatijih arheoloških nalazišta, u sklopu Arheoloških susreta koje provodi zagrebački Arheološki muzej, održava se Ljetna arheološka škola za učenike osnovnih škola. 
vrijeme: 23.08.2018.
mjesto: Sisak

Nalazište u sisačkom Pogorelcu istražuje se sedmu godinu, a arheolozima se u sklopu Ljetne arheološke škole od 23. do 29. kolovoza pridružilo i 17 učenika sisačke Osnovne škole Viktorovac. Kako je objasnio voditelj istraživanja, viši kustos Arheološkom muzeja Ivan Drnić, učenici prolaze sve faze istraživanja, od iskapanja i pranja artefakata, pa sve do njihova skiciranja i evidentiranja. Cilj je takvog rada, kako je rekao, da se kod učenika podigne razina svijesti o značenju lokalne povijesne baštine i značenja arheoloških istraživanja i nalaza.

"Na ovom se mjestu, na desnoj obali Kupe, nalazilo predrimsko naselje Segetika iz željeznog doba. Poslije se kroz mlađe željezno doba i kasnije, to naselje razvijalo izvan zidina antičke Siscije. Razvoj naselja datiramo između 8. i 1. stoljeća prije Krista, a ovdje se nalazila i rimska nekropola iz 4. i 5. stoljeća. Tako se i danas na ovoj lokaciji mogu pronaći brojni nalazi poput keramičkih ulomaka, fibula, kovanog novca, alata i drugih iz različitih povijesnih razdoblja", kaže Drnić.

Ljetnoj arheološkoj školi, kaže njezin voditelj kustos Ozren Domiter, prethodili su arheološki susreti u školama, gdje su učenicima predstavljani gotovi rezultati arheoloških istraživanja, a sada se prvi put imaju mogućnost neposredno upoznati i sudjelovati u radu. Na taj se način lokalna baština približava građanima i na nov način komunicira sa zajednicom u kojoj je nastala, dodao je.

Nakon završetka praktičnog rada u Pogorelcu, za polaznike Ljetne arheološke škole bit će organiziran i posjet arheološkom parku Andautonija u Ščitarjevu. Projekt su financijski pomogli Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo kulture i Sisačko-moslavačka županija. (Hina)