Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Medicamina faciei femina' predstavlja se u Ninu

U utorak, 28. kolovoza 2018. u 20 sati, u Muzeju ninskih starina otvara se izložba Medicamina faciei feminae: odijevanje, frizure, kozmetika i mirisi staroga Rima kroz fundus Arheološkoga muzeja Zadar. 
vrijeme: 28.08.2018.
mjesto: Muzeju ninskih starina

Autorica izložbe je dr. sc. Kornelija A. Giunio,  izložba je prvi puta predstavljena javnosti 2016. godine kada je otvorena u Arheološkom muzeju Zadar, gdje je pobudila veliki interes domaćih i inozemnih posjetitelja te je bila jako dobro posjećena.

Kozmetika, odnosno njega ljepote tijela i lica, drevna je praksa nevezana samo za žene, unatoč tome ovom izložbom zadržali smo se u svijetu žena, i to žena starog Rima iz bogatijih i uglednijih obitelji.

Riječ medicamina se odnosi na sve kozmetičke proizvode koji su namijenjeni očuvanju ljepote i šminku koje su i sve žene i djevojke morale naučiti priređivati, odnosno za njih su to radile za to posebno određene ropkinje (cosmetae), koje su pomagale svojim gospodaricama u svakodnevnom uljepšavanju. Kako se rimska država širila, na rimske žene su imale nesumnjiv utjecaj ideja grčko-helenističkog svijeta i posredno drevne egipatske kulture, općenito sa Istoka.

U rimskome Carstvu kozmetika je bila važan dio higijene, odnosno, uz pranje i čišćenje tijela te redovitu tjelovježbu, koja je pridonosila održavanju zdravlja, koristila su se i kozmetička sredstva za uljepšavanje. Njima su se služile ne samo žene nego i muškarci.
U antici, kao i danas, bili su u upotrebi isti predmeti kozmetike. To su češljevi, ukosnice, ogledala, bočice za parfeme i masti, kutijice za pudere i sjenila, kreme, masti i ulja za sprječavanje nastanka bora i pokrivanje nepravilnosti i ožiljaka i slično.

Izložba prati dnevnu rutinu žena, od njihove jutarnje toalete, izrade frizura, odijevanja, te korištenje kozmetičkih preparata i parfema.
 
https://www.facebook.com/amzd.hr