Preskočite na glavni sadržaj

U Vrbovcu ovog vikenda manifestacija 'Kaj su jeli naši stari?'

Vrbovec je ovaj vikend, po 38. put, domaćin turističko-kulinarskoj manifestaciji 'Kaj su jeli naši stari?', posjetitelji će moći i kušati 'kaj su pili naši stari', a na likovnoj izložbi prisjetit će se kako se nekada išlo u Mariju Bistricu na proštenje.
vrijeme: 25.08.2018.
mjesto: Vrbovec
url: http://www.tz-vrbovec.hr/
Sos od paradajza, vrbovečka pera, gibanice samo su dio raznovrsne ponude lokalnih gastronomskih specijaliteta kojima će Vrbovčani svoje goste podsjetiti na to kaj su jeli naši stari.

 

Osim jela i pića spravljenih po starinskim recepturama, za posjetitelje je organiziran i bogat kulturno-umjetnički i zabavni program, radionice i izložbe, kazališne predstave i sportska natjecanja, najavljuje Zagrebačka županija, tradicionalni pokrovitelj manifestacije koja se, u organizaciji Turističke zajednice Vrbovca, svečano otvara u subotu, 25. kolovoza na ljetnoj pozornici u Gradu.

 

Prije formalnog otvorenja, posjetitelji će, već od petka poslijepodne, imati priliku na gradskim trgovima vidjeti i kušati jela i vina vrbovečkog kraja. Udruge žena te vinara i vinogradara organiziraju izložbu i degustaciju jela i vina „Miriše na domaće“ te „Kaj su pili naši stari“.

 

U vrbovečkoj Likovnoj galeriji otvara se izložba „Kak' se negdar na Bistricu išlo“ autorica Ljiljane Stanko i Zdenke Bartol, dok će se u pošti Vrbovec upotrebljavati poseban, prigodni žig Kaj su jeli naši stari – Vrbovečka pera.

 

Vrbovečka pera tradicijski je proizvod toga kraja, jelo se radi od dizanog tijesta, razvaljanog u krug promjera 30 do 40 cm, puni domaćim svježim sirom s vrhnjem i jajima. Služi se narezana na kriške, pa je zbog oblika nerjetko zovu i "hrvatska pizza". (Hina)