Preskočite na glavni sadržaj

Opatijski festival fantastike Liburnicon

Tema 13. Festivala znanstvene fantastike i fantastike Liburnicona, koji će se od 17. do 19. kolovoza održati u Opatiji, su – vilenjaci, najavili su u ponedjeljak organizatori festivala iz opatijske udruge Kulturni front. 
vrijeme: 17.08.2018.
mjesto: Opatija

Stoga će prostor festivala biti prikladno dekoriran vilinskim lampionima, stijegovima i grbovima iz svijeta J. R. R. Tolkiena,  a ta će tema biti zastupljena u kvizovima, radionicama i igrama, kao i u programu za djecu -  Mini Liburniconu.

Liburnicon je, naglašavaju organizatori, postao jedan od najvećih festivala za mlade u Opatiji i regiji. Okuplja ljubitelje znanstvene fantastike, povijesti, mitologije, a ove godine na festivalu će biti više od  100 predavanja, prezentacija, panel diskusija, kvizova, radionica, natjecanja, društvenih igara i glazbenih programa.

Najavljeno je više predavanja, među kojima predavanje kanadskog pisca fantastične književnosti Stevena Eriksona, koji će će predstaviti svoj književni rad, govoriti o arheologiji i o putu koji moraju proći arheolozi kako bi opovrgnuli uvriježene dogme.

Književnik Jonathan Stroud iz Velike Britanije  govorit će o svojim počecima,  kako su nastali neki od likova te o pričama koje tek planira napisati.

Diskusiju će moderirati Vladimir Cvetković Sever, osnivač nakladničke kuće Mitopeja, koji je za Algoritam preveo mnoge Stroudove knjige.

Iz Češke će na Liburnicon doći predstavnici studija za izradu stolnih igara Czech Games Edition, a iz Zagreba dizajner poznatih igara Filip Neduk, koji će govoriti o putu do uspjeha, od izvorne ideje do objave.

Na Liburniconu očekuju dolazak crtača stripova i profesora animacije na Američkom univerzitetu u Sarajevu Enisa Čišića,  koji je autor stripa Tajna Nikole Tesle i ilustrator Marvel Comicsa. Do sada je, kažu organizatori, imao priliku crtati likove poput Ironmana, Spidermana, Captaina Americe, Hulka te Nicka Furyja.

Na festivalu će gostovati Goran Sudžuka  iz Zagreba , koji će predstaviti autorski strip serijal A Walk Through Hell, koji prati istrage dvoje FBI detektiva u horor okruženju Los Angelesa potonulog u zločin i beznađe. Sudžuka je, među ostalim, radio za američke izdavačke kuće na naslovima kao što su Hellblazer, Wonder Woman, Ghosted, Wolverine, Thor, Deadpool i Daredevil.

Nastupit će i astronom Korado Korlević, koji je na temelju mjesnih priča i folklora pripremio predavanje naziva „Mitska bića Istre, dok će fizičar Ivica Puljak održati predavanje pod naslovom „Što još ne znamo?“, u kojem će razmatrati  znanstveno-filozofska pitanja na koja još uvijek nema jasnih odgovora. (Hina)