izložba, nagrada

Biljana Knebl i Boris Cvjetanović dobitnici nagrade 'Tošo Dabac' Fotokluba Zagreb


vrijeme: 16.05.2016. 19,30
mjesto: Zagreb; Galerija Fotokluba, Ilica 29/3

Svečanost uručenja nagrade 'Tošo Dabac', uz otvaranje izložbe fotografija dobitnika nagrade, održava se danas, 16. svibnja, u 19,30 sati, u Galeriji Fotokluba Zagreb.

Biljana Knebl, članica Fotokluba Zagreb i Boris Cvjetanović profesionalni fotograf iz Zagreba dobitnici su fotografske nagrade 'Tošo Dabac' Fotokluba Zagreb za 2015. godinu. To je odlučilo Povjerenstvo Fotokluba Zagreb temeljem Statuta Fotokluba Zagreb, Odluke o nagradi Tošo Dabac i Pravilnika o dodjeli nagrade „Tošo Dabac“ u sastavu: Hrvoje Mahović, predsjednik i članovi: Valentina Bunić, Nenad Martić, Neda Rački i Vesna Špoljar.

U obrazloženju odluke se navodi da se nagrada rečenim autorima dodjeljuje u znak priznanja za njihove iznimne uspjehe i postignuća u fotografskoj umjetnosti i stvaralaštvu, za kontinuirani angažman u poticanju i promicanju fotografskih djelatnosti i fotografskog stvaralaštva u Hrvatskoj i svijetu.

Nagrada ”Tošo Dabac" ima dugu tradiciju. koju je Klub ustanovio davne 1975. godine kao trajan spomen na Tošu Dabca doajena hrvatske fotografije, koji je svoju umjetničku fotografsku karijeru izgradio kao član i dugogodišnji predsjednik Fotokluba Zagreb. Od tada se nagrada kontinuirano dodjeljuje svake godine fotografskim stvarateljima u znak priznanja za postignuća u fotografskoj umjetnosti i stvaralaštvu, a žiriranjem se nastoji poticati i promicati razvoj fotografije u klubu, u Hrvatskoj i u svijetu. 

Sukladno Pravilniku, nagrada se dodjeljuje jednom godišnje za ostvarena iznimna postignuća u fotografskoj umjetnosti i stvaralaštvu u dužem vremenskom razdoblju, u načelu dvojici autora, fotografa - jednom članu Fotokluba Zagreb i jednom autoru, fotografu iz Hrvatske ( do 1990. Godine i u zemljama bivše zajedničke države, temeljem odluke Skupštine Foto saveza Jugoslavije). Nagrada se sastoji od brončane plakete, rad akademskog kipara Vojina Bakića i diplome na kojoj su sadržani podaci o nagradi, ime i prezime dobitnika, te godina dodjele.
 
Uz plaketu i diplomu nagrade ”Tošo Dabac”, Fotoklub Zagreb već tradicionalno  priređuje samostalne izložbe fotografija dobitnicima nagrade,  odnosno pomože im u pripremi i postavu izložbi fotografija, koje  i ovaj put prati lijepo dizajniran zajednički katalog (oblikovanje: Nenad Martić) sa tekstualnim prikazima fotografskog  pristupa,  umjetničkog izričaja i opusa autora, koji su pripremili: Vinko Šebrek - za Biljanu Knebl i Neda Rački - za Borisa Cvjetanovića.(...)
 
Biljana Knebl rođena je 1948. godine u Skopju. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti – smjer grafičke tehnike. Radila je u više izdavačkih kuća na poslovima grafičkog dizajna, ilustriranja knjiga, školskih udžbenika, priručnika, pripreme za tisak raznih publikacija te koristila svoje fotografije u dizajnu knjiga, plakata i promotivnih tiskovina. Bavi se crtanjem i slikanjem u raznim tehnikama. Svoje likovne radove izlagala je samostalno i grupno na više od 20 izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Članica je HDLU. Od 2008. godine članica je Fotokluba Zagreb u kojem aktivno sudjeluje u izlagačkoj djelatnosti Kluba, žiriranju i postavi izložbi fotografija. Napravila je dizajn i grafičku pripremu za 40 kataloga, plakata i pozivnica za izložbe fotografija u Fotoklubu Zagreb, Galeriji Dubrava, knjižnicama i drugim prostorima u kojima se održavaju izložbe fotografija.  Do sada su joj 272 fotografije primljene 579 puta na natječajne izložbe u Hrvatskoj i inozemstvu, od toga 160 različitih fotografija 404 puta na 168 FIAP međunarodna salona u 41 zemlji, a primila je 33 nagrade/pohvale. Do sada je imala 17 samostalnih izložbi fotografija.
 
Ovom izložbom i dodijeljenom prestižnom nagradom, Biljana Knebl potvrđuje se kao izuzetna i svestrana umjetnica, koja zahvaljujući svom talentu, likovnom obrazovanju, kontinuiranom radu i snažnom senzibilitetu, stvara umjetnost, zanimljiva i korisna fotografska djela od kojih tek mali dio vidimo na ovoj izložbi.  (Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP)

Cvjetanović je rođen 1953. godine u Zagrebu. Diplomirao je 1976. godine na Pedagoškoj Akademiji u Zagrebu – odsjek likovne umjetnosti. Od 1976. do 1984. godine radio je kao restaurator u Hrvatskom restauratorskom zavodu. Godine 1981. počeo se profesionalno baviti fotografijom. Iste godine počinje raditi za časopis Studentski list, da bi 1987. godine postao urednik fotografije. Izlagao je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu (Hrvatska, Europa, SAD, Japan, Australija...). Njegove su fotografije uvrštene u nekoliko značajnih svjetskih zbirki: Tokyo Metropolitan Museum of Photography; Muzej suvremene umjetnosti, Zagreb; Galerija Dante Marino Cettina, Umag; Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka; Galerija umjetnina Split; Narodni muzej Zadar - Galerija umjetnina; Hrvatski povijesni muzej, Zagreb, te nekoliko privatnih zbirki. Godine 2003. predstavljao je Hrvatsku na Venecijanskom bijenalu. Dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada (1st Tokyo International Photo-Biennale '95 u Japanu, Grand Prix na izložbi Hrvatska fotografija ’97, nagrada Homo Volans '97). Godine 1996. izdaje knjigu fotografija Prizori bez značaja. Iste godine njegove fotografije objavljene su knjizi Echoes – Contemporary Art at the Age of Endless Conclusions Francesca Bonamija (The Monacelli Press, New York, 1996). Godine 2003. izdaje svoju drugu knjigu fotografija pod nazivom Novo nebo. Ova neobična i maštovita knjiga sadrži 134 fotografije iz ciklusa započetog 1997. godine snimljene podvodnom kamerom. Za dio tog ciklusa autor je nagrađen Velikom nagradom izložbe ‘Hrvatska fotografija ‘97’. Jedan je od naših najboljih snimatelja postava izložbi u galerijskom / javnom prostoru, a time i jedan od majstora fotografije arhitekture. U svojem dugogodišnjem profesionalnom fotografskom stvaralaštvu imao je 70 samostalnih i blizu 80 skupnih izložbi, te je realizirao šest autorskih projekata. Član je HDLU  (Neda Rački, EFIAP/g).
 
I sasvim na kraju. Iz svekolike raznolikosti svijeta i stvarnosti, Biljana Knebl i Boris Cvjetanović, laureati nagrade  ”Tošo Dabac” i dalje neumorno traže i pronalaze inspiracije i ideje za svoje fotografije i svoje stvaralaštvo, te sa puno talenta, znanja i vještina izdvajaju i prezentiraju u svojim uradcima kulturnoj javnosti sve ono što osjećaju i čime se kao iznimni autori poistovjećiju. To upućuje I na to, da kvaliteta njihovog stvaralaštva izvire iz čvrstog spoja njihove  široke vizualne obrazovanosti i umjetnosti, što pak daje njihovom fotografskom izričaju i stilu posebnu osebujnost i jasnu prepoznavnost. Otuda je i želja organizatora da prezentirane izložbe potaknu i ohrabre druge, posebno mlade, autore da svojim radovima sudjeluju na skupnim izložbama, klupskim natječajima i onim pod pokroviteljstvom FIAP-a, kako bi provjerili i verificirali svoje stvaralaštvo, i time poticali i promicali umjetničku fotografiju u Hrvatskoj i u svijetu. Otuda je izložbe vrijedno i korisno pogledati.
Vinko Šebrek, AFIAP, ESFIAP

(M.K., 16.05.2016)