koncert

Koncert mađarskog orkestara Sebő u palači HAZU


vrijeme: 20.05.2016.
mjesto: Zagreb, HAZU

Mađarski orkestar Sebő održat će u petak, 20. svibnja 2016. u 19 sati, u palači Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), koncert pod nazivom 'Palača zvijezda', u povodu 450. obljetnice Sigetske bitke. 

Ansambl Sebő
 je najugledniji mađarski sastav za ranu (povijesnu) i izvornu narodnu glazbu. Ansambl je utemeljio glazbenik Ferenc Sebő koji je 2012. godine zajedno s tadašnjim članovima grupe dobio najvišu mađarsku državnu nagradu za umjetnost (Kossuthovu nagradu). Ferenc Sebő je od 2007. godine profesor Glazbene akademije Ferenca Liszta u Budimpešti.

Članovi ansambla su: László Perger (gitara, tamburica), Iván Barbich (turski klarinet, panova frula, tamburica), Réka Soós (vokal, violina), Sára Tímár (vokal, udaraljke) i Ferenc Sebő (vokal, gitara, ručne orguljice)
Ansambl Sebő će nastupiti u Hrvatskoj između 20. i 22. svibnja s programom pod naslovom „Palača zvijezda”.

Na temelju pjesama renesansnih pjesnika iz razdoblja Nikole Šubića Zrinskog mnogo se može saznati o tome kakav je bio osjećajni život tadašnjih ljudi, kako su razmišljali o ljubavi, politici, religiji, viteštvu i časti. Poznato je da su te pjesme, u to doba izvodili pjevači i glazbenici.

Ansambl na temelju zapisa starih kodeksa i zbirki sakupljača narodne glazbe spoznaje melodije, a na osnovi načina pjevanja izvornih pučkih izvođača rekonstruira kako su renesansni pjevači izvodili te pjesme. Uz pomoć programa publika dobiva mogućnost doživljaja atmosfere života u doba renesanse u Ugarsko-hrvatsom kraljevstvu.

Program: 1. O prevrtljivoj sreći dvorjanika, 2. Blagoslovljenom divnom vremenu Duhova, 3. Moja ljubav, 4. Kao na ravničarskom polju, 5. Oprosti mi, Gospodine, 6. Milostivi Bože, 7. Na nedavnoj proslavi, 8. Aenigma.

Ansambl Sebő nastupa: 20. svibnja u 19 sati u atriju palače HAZU, 21. svibnja u 16 sati na Zrin Festu u Zrinu te 22. svibnja u 19:30 sati u Koncertnoj dvorani HNK Varaždin.

 

(D.H.F., 16.05.2016)