najave

Margarethe von Trotta gošća Filozofskoga teatra


vrijeme: 29.05.2016. 19,30 h
mjesto: Zagreb; HNK Zagreb, Trg maršala Tita 15

Nova gošća Filozofskoga teatra u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu koji će se održati u nedjelju, 29. svibnja, kultna je njemačka filmska redateljica i scenaristica Margarethe von Trotta. Nazivaju je 'vodećom feminističkom redateljicom na svijetu' koja je svoj rad posvetila filmovima o velikim ženama, od Rose Luxemburg do Hannah Arendt.

Iz rodnoga Berlina preselila se u Pariz, gdje je radila za različite filmske kolektive, surađujući na scenarijima, a bila je i suredateljica kratkometražnih filmova. Nakon povratka u Zapadnu Njemačku početkom šezdesetih, studirala je umjetnost, germanistiku i romanske jezike te pohađala tečajeve glume. Glumila je u filmovima Fassbindera i Schlöndorffa, a kada je u Parizu otkrila filmove Ingmara Bergmana i francuskoga Novog vala, i sama se odlučila okušati kao redateljica.
 
Premda se njezini filmovi uglavnom bave odnosom između žena i muškaraca, pri čemu Trotta uvijek iznova stvara novu reprezentaciju žena na filmu, sama odbija sugestiju da radi “ženske filmove”. Kaže da se zahvaljujući Bergmanovim filmovima "zaljubila" u filmski medij i mogućnosti predstavljanja unutarnjih psihičkih svjetova.
 
Margarethe von Trotta nastupit će, zajedno s domaćinom Srećkom Horvatom, 29. svibnja, u 19,30 sati, u HNK-u.
 
U suradnji s Hrvatskim filmskim savezom i kinom Tuškanac, u danima njezina boravka u Zagrebu, hrvatska će publika imati priliku gledati četiri filma glasovite redateljice: Rosa Luxemburg (1986.), Izgubljena čast Katharine Blum (1975.), Olovno vrijeme (1981.) i Hannah Arendt (2012.).

(R.P.B., 16.05.2016)