Preskočite na glavni sadržaj

Izložba suvremene keramike u Rovinju

U prostoru MMC POU Grada Rovinja, u petak 10. kolovoza 2018. u 21 sat, otvara se izložba troje vrsnih hrvatskih keramičara suvremenog izričaja – Borisa Rocea, Danijele Pičuljan i Snježane Pokos-Vujec, pod nazivom 'Impresije iz Kine'. 
vrijeme: 10.08.2018.
mjesto: POU Grada Rovinja - MMC, Trg Brodogradilišta 5, Rovinj
Radi se o novim radovima ovih umjetnika – skulpturama, objektima i instalacijama, koji su nastali kao rezultat njihova rezidencijalnog boravka u Kini te stvaralačkog, inspirativnog rada u FuLe International Ceramic Art Centru/International Ceramic Art Musemums (FLICAM) u Fupingu (Kina).

Kustosica izložbe je Višnja Slavica Gabout, povjesničarka umjetnosti i likovna kritičarka, koja će izložbu i otvoriti, a koja u tekstu predgovora kataloga između ostaloga piše: 

„Radovi su to koji nisu nastali kao rezultat običnog turističkog putovanja, pa tu nema onoga slikovito-pričljivoga, banalnoga i suvenirskoga. Oni ne guše pričanjem i prepričavanjem, već naprotiv, plijene svojom simbolikom,  metaforikom i asocijativnošću. U njima nema dopadljivosti, ali ima harmoničnosti, mjere i produhovljenosti. Nema epske naracije, već dominira, osobito kod Rocea i Pokos-Vujec, fini likovni haiku. Haiku u kojem su, kroz male detalje, sažeti svi oni doživljaji, saznanja i iskustva s kojima su se autori vratili iz Kine. Osjeća se strahopoštovanje i snažan dojam koji je ta velika zemlja i velika kultura ostavila na likovno senzibilizirane umjetničke osobnosti. Osobnosti koje su već otprije izgradile svoj izričaj bazirajući se na introspektivnosti, poetičnosti i koloristički suženoj skali; na promišljenoj jednostavnosti i estetskoj profinjenosti, pa su u direktnom kontaktu s kineskom umjetnošću i filozofijom mogle pronaći mnogo toga sebi bliskoga - u onome elementarnome i iskonskome; u pristupu životu i umjetnosti; u usuglašenosti čovjeka s prirodom i sa svemirom. Ali pritom i osobnosti koje su znale kako u svoja djela transkribirati kinesku metriku i duhovnost, pa u njih unijeti sasvim nove vrijednosti i novu umjetničku uvjerljivost. (...) Danijela Pičuljan, Snježana Pokos-Vujec i Boris Roce, umjetnici posvećeni keramici i njezinom suvremenom izričaju (...) spojili su svoju fascinaciju Kinom – njezinim tlom, ljudima i poviješću sa suvremenim vizualnim konceptom i suvremenim likovnim vokabularom. Porculan je tu odigrao gotovo simboličku ulogu. (On je ) u posljednje vrijeme njihov omiljeni materijal i medij, (...) u kojem (...) stvaraju suvremene skulpture, skulpturalne kompozicije i instalacije, (a u ovoj izložbi spajaju) baštinjeno i suvremeno, prošlost i sadašnjost, tradicionalno i suvremeno. Pričajući (ovdje) svoj doživljaj Kine na suvremeni način, kroz karakteristične motive i zanimljive detalje. Kroz asocijacije na, primjerice kineska zvona (Pičuljan), kinesko pismo (Roce, Pokos-Vujec), kinesku filozofiju (Roce), slavnu glinenu „vojsku od terakote“ (Pokos-Vujec) ili sveprisutni bambus (Pičuljan). Tako kroz svoje radove odašiljući ne samo impresije o boravku u Kini, nego i doznačujući sebe. Ali i šaljući svevremene poruke kroz prostor i vrijeme.„  (Višnja Slavica Gabout, prilagođeno iz predgovora kataloga izložbe)

Izložbu suvremene keramike „Impresije iz Kine“ (Roce/Pičuljan/Pokos-Vujec) moći će se razgledati u prostoru MMC POU Grada Rovinja do 24. kolovoza 2018., u redovno radno vrijeme izložbenog prostora. Ulaz je slobodan.  
 
www.pour.hr