Preskočite na glavni sadržaj

Uskočki boj za Klis 2018.

Uskočki boj za Klis sadržajnim programom i mnoštvom sudionika poziva sve zaljubljenike u oživljenu povijest i one koji će to tek postati na Tvrđavu Klis i Trg Mejdan 27. i 28. srpnja. 
vrijeme: 27.07.2018.
mjesto: Tvrđava Klis, Trg Mejdan

Povijesno-scenski spektakl 'Uskočki boj za Klis' je međunarodna manifestacija koju organizira Povijesna postojba Kliški uskoci. Dvodnevni spektakl oživljene povijesti u kojem sudjeluje preko 300 članova povijesnih postrojbi i viteških skupina iz cijele Hrvatske i Europe, vraća posjetitelje u srednji vijek i doba obrane Klisa od Osmanlija.

Uskočki boj oživljava srednjovjekovnu i renesansnu povijest raznim kulturnim, glazbenim, zabavnim i scenskim nastupima. Viteški turnir u streličarstvu i mačevanju, žongliranje s vatrom, arhaični pučki napjevi, zvuci dipli, gajdi, bubnjeva i gusli uživo, orijentalna glazba s programima trbušnih plesačica, tabori postavljeni u sjevernom podnožju tvrđave s prikazom života ratnika u srednjem vijeku, različite škole i radionice... Sve to u arhaičnom ambijentu sajma starih obrta i zanata, izvornih jela i pića, autentičnih rukotvorina, autohtonih suvenira i ostalih proizvoda mediteranskog podneblja, s brojnim okupljenim izlagačima iz Dalmacije i cijele Hrvatske.

Središnji dogadaj je rekonstrukcija povijesne bitke između uskoka i osmanlijske vojske iz 1532. U doba kada u zapadnoj Europi cvate renesansa i istovremeno strah od moćne osmanlijske vojske koja je u to vrijeme nezaustavljivo napredovala u osvajanju Europe, Klis i njegovi branitelji uskoci krvarili su za dobrobit cijele Europe i bili prva crta obrane. Bitku iz tog junačkog razdoblja kliške povijesti prikazuju obučeni i istrenirani članovi povijesnih postrojbi i viteških skupina iz raznih krajeva Hrvatske, Slovačke, Slovenije, BiH i Češke. Scene opsade, navale, pregovora, osvajanja, obrane, probijanja, pojedinačnih i skupnih borbi mačevima, kopljima, buzdovanima, nadžacima uz pucanje iz topova, pušaka, kubura... (Izvor: HRT)