Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Darije Žmak Kunić u Umagu

Izložba Darije Žmak Kunić u MMC galeriji Grada Umaga može se pogledati do 7. kolovoza 2018. 
vrijeme: 10.07.2018.
mjesto: MMC galerija Grada Umaga
Naslov izložbe je „Ne možeš pronaći mir izbjegavajući život“.

MOĆ ŽENE
 
Vještica, od korijena vješt, u značenju ''ona koja zna'', praslavenska je spoznaja nadnaravnog i duhovnog svijeta umiješanog s praktičnim znanjima o, na pr. medicini, elementarnoj psihologiji, društvenim odnosima itd. I muškarac je mogao biti vještac, ali je nekada davno briga o duhovnom i tjelesnom uglavnom bila prepuštana ženi. Dolaskom kršćanstva mijenja se i paradigma pa se ''ona koja zna'' na sve moguće načine nastoji obezvrijediti, prokazati i zamijeniti s ''onim koji zna.'' Uspješno, rekli bismo.
Riječka umjetnica Darija Žmak Kunić svojim je radovima na tragu te negdašnje percepcije ženske uloge u društvu. Cijela izložba kao nepostojano, lebdeće tijelo otvoreno dodavanjima i oduzimanjima izložbenog materijala, satkana je na generacijskoj podlozi koju čini ženska linija pokojne none Anđele, mame Delme, same umjetnice i njezine kćeri Zite, s napomenom da i umjetničina majka i kćer sudjeluju u izvedbi radova. Govorimo, dakle, o osobnim/obiteljskim mitologijama koje su u tehničko-tehnološkom smislu vrlo često inovativne, opredmećene kao knjige umjetnika, crteži nastali vezenjem na papiru, kao klasični i/ili interaktivni radovi, tj. intervencije na predmetima osobne i rodbinske ostavštine. Prenešeni u galerijski prostor ti nas predmeti neodoljivo podsjećaju na ono što se od 16. do 18. stoljeća u njemačkoj literaturi nazivalo Wunderkammer ili Ormari čuda, s policama popunjenim neobičnim i rijetkim predmetima, a koji su nešto kasnije iznjedrili prve europske muzeje.
Jer Darja se bavi čudnim i začudnim, svojevrsnim palimpsestima, ali s kojih se ne stružu prijašnji tekstovi da bi načinili mjesta novima (načelo oduzimanja), već se na postojeće slojeve dodaju recentni (načelo dodavanja).
Riječ je o vrlo osobnom i vrlo poetičnom ''ženskom (umjetničkom) pismu'' s manje ili više svjesnom uporabom vještičarenja, čaranja i magije. Jer, staroslavenski čort = vrag, a riječ čarati = šarati (u čakavskom dijalektu) ima isti korijen i značenje kao i riječ čarati = vračati (u standardnom hrvatskom jeziku), što nas vodi u pretpovijesne sinkretističke dubine likovne umjetnosti kao metode i prakse magijskih obreda.
Time smo djelomično spoznali i Moć žene u kolopletu četiriju generacija, te Darijinu moć umjetnosti.

(Berislav Valušek)