koncert

Calexico u petak u Tvornici kulture


vrijeme: 06.05.2016.
mjesto: Zagreb; Tvornica kulture, Šubićeva 2

Pioniri americane Calexico u petak, 6. svibnja, po peti put će nastupiti u Hrvatskoj na koncertu u zagrebačkoj Tvornici kulture, gdje će predstaviti svoj zadnji album, prošlogodišnji 'Edge of the sun'.

Bend koji predvode dvojica multiinstrumentalista Joey Burns i John Convertino polučio je s "Edge of the sun" dosad najveći komercijalni uspjeh u 20-godišnjoj karijeri budući da je krajem prošle godine taj album bio među 30 najprodavanijih u svijetu.
 
Uz nove pjesme, Calexico će hrvatske fanove podsjetiti na neke od svojih koncertnih standarda, poput "Crystal Frontier", "Fronter/Trigger", "Across the wire", "Guero Canelo" ili "Minas de cobre".
 
Na aktualnoj turneji prati ih gvatemalska kantautorica Gaby Moreno, koja nastupa kao predizvođačica i priključuje im se pri izvedbi nekoliko pjesma na pozornici.
 
Calexico je uzeo ime po gradiću na granici između Kalifornije i Meksika, čime su Burns i Convertino simbolički izrazili svoju predanost miksanju različitih stilova iz američke i latino glazbene baštine, kao što su country, blues, folk, tex-mex, mariachi ili cumbia, s indie rockom, surf rockom i spaghetti western filmskom glazbom.
 
Kroz bend su s godinama prošli brojni glazbenici, s Burnsom i Convertinom kao jedinom konstantom, a zahvaljujući neumornim nastupima i turnejama izgradili su reputaciju izvrsne koncertne atrakcije, što bi trebali još jednom potvrditi na najavljenom koncertu u Tvornici. (Hina)

(R.P.B., 05.05.2016)