izložba

Izložba 'Sicut in Caelo et in Terra'


vrijeme: 06.05.2016. - 01.06.2016.18,00
mjesto: Zaprešić; Galerija Razvid

Skupna izložba Cvetke Hojnik, Irene Gajser i Slađane Matić Trstenjak 'Sicut in Caelo et in Terra' otvara se u petak, 6. svibnja, u 18 sati, u Galeriji Razvid u Zaprešiću. Izložba ostaje otvorena do 1. lipnja.

Galerija Razvid,otvara izložbu pod nazivom Sicut in Caelo et in Terra triju priznatih likovnih umjetnica, koje na slovenskoj umjetničkoj sceni sa svojim slikarskim opusom predstavljaju samosvojnu interpretaciju prirode i svemira, povezujući materijalnu, duševnu i duhovnu stvarnost u nedjeljivu cjelinu, ne namećući pritom bilo koji filozofski ili religiozni svjetonazor, iako je naziv ovog predstavljanja uzet iz konteksta kršćanske vjere (kako na nebu tako i na zemlji).

Biljni motiv prati Irenu Gajser već od samih početaka stvaralaštva, ne samo u  smislu stiliziranog oslikavanja vanjskih biljnih oblika, s naglaskom na antropomorfnost drveća, nego i na oblikovanje unutarnje strukture objekata, kao što su na primjer spiralni ili kružni oblici  stabala.

Cvetka Hojnik se u novijoj, simboličkoj, strukturalističkoj fazi, usmjeruje u izraženiju pravocrtnu i kružnu stilizaciju oblika osnovnih geometrijskih likova idealnog platonskog svemira isključivo u monokromnoj paleti (crna, siva, bijela), iako najnoviji ciklus označava potpuno crnilo, koje umjetnica doživljava kao duhovnu, transcendentalnu dimenziju, a istodobno i kao autoportret.

Slađana Matić Trstenjak crpi  svoju inspiraciju neposredno u prirodi, točnije u šumama, koje  pored rijeka  i jezera dominiraju  kao idealan biotop u njenim fantazijskim, emocionalno nabijenim krajobrazima, konstruiranih poput mreže grafičko djelujućih, optimistično vibrantnih obojanih ploha, s kontrastno učinkovitim, dubokim  crnilom, simbolom podsvijesti umjetnice, skrivene traume rata, koji je kao dijete proživjela u svojoj domovini. Mario Berdič lik.kritičar

(M.K., 05.05.2016)

Tagovi: galerija razvid