projekcija

'Zemlja kartela' u Dokukinu KIC


vrijeme: 09.05.2016. 19 h
mjesto: Zagreb; MM centar, Savska 25

Svibanj u Dokukinu KIC započinje bezakonjem na američko-meksičkoj granici u napetom filmu Matthewa Heinemana' Zemlja kartela'. Kandidat za Oskara te dobitnik Sundanceove nagrade za najbolju kameru i dokumentarnu režiju, započet će svoju kino distribuciju 9. svibnja, u 19 sati, u privremenom boravištu Dokukina KIC u MM centru.

Kada je vlast korumpirana, nemoćna i u kandžama kriminala, pojedinci pravdu uzimaju u svoje ruke. Međutim, postaju li u toj borbi jednaki kao i svoji neprijatelji? 'Zemlja kartela' (M. Heineman, SAD / Meksiko, 2015., 98') donosi priču sa same meksičko-američke granice, mjesta gdje droga s juga pronalazi put do svog najunosnijeg tržišta te gdje su samoobrambene jedinice šarmantnog liječnika Josea Mirelesa te američki veteran i bivši ovisnik Tim Nailer Foley odlučili sami stati na kraj teroru narko kartela. Film redatelja Matthewa Heinemana kao dokumentarna verzija Braeking Bada prikazuje zamaskirane likove kako kuhaju kristalni metamfetamin, vode krvave obračune i sudjeluju u luđačkim pucnjavama.
 
Uz mnogobrojna priznanja s prestižnih festivala, Sundance FF nagradio je 'Zemlju kartela' za najbolju kameri i dokumentarnu režiju, a Američka akademija ga je početkom godine uvrstila među kandidate za zlatni kipić. Hrvatska ga je publika imala prilike pogledati na Zagrebdoxu, a svi koji tada nisu stigli na projekciju, film od 9. svibnja započinje svoju kino distribuciju u Dokukinu KIC koje i ovoga mjeseca privremeno boravi u MM centru (Savska cesta 25).

(R.P.B., 05.05.2016)