Preskočite na glavni sadržaj

8. Supertoon u Šibeniku

8. Supertoon u Šibeniku
U nedjelju, 22. srpnja, u Šibeniku počinje 8. izdanje Supertoona, međunarodnog festivala animacije, i trajat će do 27. srpnja. U pet festivalskih kategorija kratkih animiranih filmova (profesionalni kratki, studentski, filmovi za djecu, glazbeni spotovi i reklame) tijekom šest dana bit će prikazano preko 170 filmova iz 21 zemlje diljem svijeta, a festival će ugostiti 50-ak stranih i domaćih gostiju.
vrijeme: 22.07.2018.
mjesto: Šibenik
url: http://www.supertoonfestival.com/

U glavnoj natjecateljskoj konkurenciji, onoj kratkih animiranih filmova, publiku očekuje 27 filmova, a mnogi su dosad već požnjeli zavidnu količinu nagrada na najznačajnijim svjetskim festivalima. Među njima su hrvatsko-francuski film "Biciklisti" Veljka Popovića, nagrađen nedavno u Annecyju i inspiriran djelima Vaska Lipovca, "Kako se kalio čelik Igora" Igora Grubića, posveta negdašnjim domaćim tvornicama i radnicima, "Prošlost raste" Dee Jagić, "Two for Two" Jelene Oroz, "The Hunt" slavnoga Alexeya Alekseeva, te "Negative Space" animatorskog para Maxa Portera i Ru Kuwahate, nominiran za nagradu Oscar 2018. u kategoriji kratkih animiranih filmova.
 
Šibenik, kao sjedište međunarodnog festivala djeteta, ima najmlađu filmsku publiku najvećih očekivanja pa Supertoon posebnu pozornost posvećuje selekciji dječjeg programa. Tako će se u kategoriji animiranih filmova za djecu prikazati 31 film, između ostalih domaći kratkiši "Crvena jabučica" Ane Horvat i "Bijela vrana" Mirana Miošića, ruski "Two trams" Svetlane Andrianove te španjolsko-ruski "Chiripajas" Olge Poliektove.
 
Ono što Supertoon izdvaja od drugih festivala, osim šarma lokacija i neformalne, spontane atmosfere festivala, kategorija je animiranih glazbenih videospotova, koja je i dalje vodeća u svijetu po broju filmova u konkurenciji.
 
Među 54 spota koji će se natjecati za nagradu, prikazat će se i oni za pjesme "The Story of O.J." rap superstara JAY-Z-ja, autora Marka Romaneka, "Things It Would Have Been Helpful To Know Before The Revolution", u izvedbi Fathera Johna Mistyja, britanskog redatelja Chrisa Hopewella, poznatog po spotovima za bendove Radiohead, Franz Ferdinand, The Killers, Scissor Sisters, Editors i mnoge druge, zatim "3PM" Pips, Chips & Videoclipsa, autorice Martine Mestrović, "Želim robota" sastava U pol 9 kod Sabe, autorice Ane Horvat, i mnogi drugi sjajni filmovi koji spajaju glazbu i animaciju.
 
Po 30 filmova bit će prikazano u kategorijama namjenskog filma, koji pokazuju na kakve sve inovativne načine kompanije koriste animaciju i njezine blagodati u oglašavanju i približavanju svojih proizvoda i usluga potrošačima, te studentskog filma, koja obuhvaća većinom diplomske filmove
studenata brojnih svjetskih škola animacije, koji ih stvaraju rasterećeni pritisaka komercijalnog uspjeha i s velikom slobodom izraza.

Filmski festival u gradu bez ijednog funkcionalnog kina možda djeluje kao suluda ideja , ali glavni natjecateljski programi ponovno će se odvijati u "ljetnim kinima" za ovu prigodu napravljenima na već odlično prihvaćenim lokacijama Mala Loža i Gorica. Festivalski centar nalazi se u bivšoj Galeriji Matija, koja će biti mjesto glavno mjesto susreta autora, a popratni programi rasprostranjeni su po gradskoj jezgri.

Tu su i televizori s dokumentarnim filmovima o stvaranju animiranih filmova te o filmskim špicama, a u popratnom dijelu programa na Gorici mlađe posjetitelje očekuje animirani serijal Koyaa. Za ne propustiti su i VR Cinema, virtualna kinodvorana, koju će svaki gledatelj imati samo za sebe, u kojoj će se "davati" jednominutni avangardni filmovi prvaka Zagrebačke škole animiranog filma, te, nakon završetka projekcija, koncerti i DJ nastupi u festivalskom baru na otvorenom.

Organizatori festivala, udruga Otompotom, naglašavaju kako cijelu godinu organiziraju radionice i rade na edukaciji šibenske djece i mladih na području vizualnih umjetnosti i animacije, a drugačije neće biti ni ovoga ljeta. Najavljuju tako ponovno radionicu Planktoon za djecu stariju od 7 godina u Gradskoj vijećnici, čiji će polaznici činiti i festivalski dječji žiri, te radionicu animacije, projection mappinga i VJ-inga Supervision namijenjenu mladima i studentima, koja će Šibenik pretvoriti u kulisu za animaciju i 4D projekcije, s prezentacijama svake večeri na Gorici.
 
Inače, za vizualni identitet ovogodišnjeg Supertoona zaslužne su lošinjska multimedijalna umjetnica Dunja Janković, koja potpisuje ilustracije – i čija će izložba "Selfie" biti otvorena u Šibeniku za trajanja festivala –te grafička dizajnerica i interdisciplinarna umjetnica Nives Sertić (dizajn i animacije).


Ulaz je slobodan na sva događanja, a raspored događanja i više informacija o cjelokupnom programu mogu se pronaći na službenoj festivalskoj stranici i Facebooku.
 
Raspored događanja:
 
Festivalski centar: ex. Galerija Matija
11.00 - 12.00 - Razgovori s članovima žirija
12.00 - 13.00 - Repriza natjecateljskog programa filmova za djecu
13.00 - 14.00 - Repriza natjecateljskog programa studentskih filmova
14.00 - 15.00 - Repriza natjecateljskog programa kratkih filmova
 
Galerija sv. Krševan - Ul. don Krste Stošića

(otvaranje u nedjelju 22. 7. u 19:00, radno vrijeme svaki dan 10.00 - 13.00 / 18.00 - 21.00 ) - Izložba Selfie : Dunja Janković
 
Gradska vijećnica - Trg Republike ( od utorka do petka)
10.00 - 12.00 - Planktoon, dječja radionica animacije
15.00 - 21.00 - Supervision, studentska radionica animacije
 
Mala loža - Trg Ivana Pavla II
(otvaranje festivala 22.7. u 21:00 – projekcije dosadašnjih pobjednika na Supertoonu)
(zatvaranje festivala 27.7. u 21:00 - projekcije pobjedničkih filmova na Supertoonu 2018)
 
20.00 - 21.00 - Razgovori s autorima filmova
21.00 - 22.00 - Natjecateljski program studentskih filmova
22.00 - 23.00 - Natjecateljski program kratkih filmova
 
Skale Gorica - Ul. don Krste Stošića
21.00 - 22.00 - Natjecateljski program filmova za djecu
22.00 - 22.30 – Serijal Koyaa: popratni filmski program za djecu
22.30 - 23.00 - Natjecateljski program namjenskog filma
23.00 - 00.00 - Natjecateljski program animiranog glazbenog videa
00.00 - 02.00 - Festivalski after party (svaku večer)
TV Boxes   (po gradu)
12.00 – 00.00 Popratni program
Animated Titles – The Art of Titles
Animation Skillset – Making of
VR Cinema – The future is here!