Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Nature vs. nurture' u Rojcu

Večeras, 19. srpnja u 19 sati, u Dnevnom boravku Društvenog centra Rojc održat će se otvorenje izložbe 'Nature vs. nurture'. Autori izložbe su polaznici radionice spekulativnog dizajna koja se održala pod stručnim vodstvom mentorice Susane Soares. 
vrijeme: 19.07.2018.
mjesto: Pula, Društveni centar Rojc

Spekuliranjem, dizajneri promišljaju alternativne produkte, sustave i svjetove. Radi se o diskurzivnoj djelatnosti, koja je temeljna na kritičkom razmišljanju i dijalogu te propitkuje dizajnersku praksu. Ovakav dizajn odmiče od ograničenosti komercijalne prakse (diktirane tržištem); koristi fikciju i spekulira o budućim proizvodima, uslugama, sustavima i svjetovima te tako refleksivno propituje ulogu i utjecaj novih tehnologija na svakodnevni život, inicira dijalog između stručnjaka ( znanstvenika, inženjera i dizajnera) i korisnika novih tehnologija (publike).

Novi napredak u područjima kao što su sintetička biologija, genetski inženjering, bionika i AI (umjetna inteligencija) čine nas manje ovisnima o prirodnoj selekciji te isto tako postavljaju mnoga relevantna etička pitanja. Izložba je koncipirana kroz promišljanja o mogućnostima tehnološkog redizajniranja čovječanstva kako bi se istražile buduće tehnološke implikacije po pitanju održivosti. Radovi za izložbu finalizirani su uz pomoć 3D printera. Izložba je otvorenog karaktera te nudi mogućnost diskutiranja na temu.

http://metamedia.hr/