Preskočite na glavni sadržaj

Izložba fotografija u Knjižnici i čitaonici 'Fran Galović' Koprivnica

Knjižnica i čitaonica 'Fran Galović' Koprivnica uključuje se izložbom fotografija – plakata u promociju Dana kulturne baštine i 12. Međunarodnog festivala folklora 'Iz bakine škrinje', koji će od 19. do 23. srpnja 2018. Podravinom i Prigorjem pronijeti ljepote različitih tradicija i kulturne baštine šest zemalja – Makedonije, Austrije, Mađarske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske.  

U Europskoj  godini kulturne baštine Međunarodni festival folklora je proširen programom Dani kulturne baštine koji stavlja naglasak na vrijednosti koje su nam u naslijeđe ostavili naši preci. Kako bi se i građani upoznali s važnošću čuvanja tradicije i svoje kulture u izlozima Knjižnice  izložene su fotografije – plakati, koji prikazuju tradicijsku baštinu naše Podravine: ivanečki vez koji je  zaštićeno nematerijalno dobro Republike Hrvatske;  kolo koje je simbol zajedništva, cikličkog kretanja te simbol kretanja sunca; mladost i ljepota koja tradiciju čini još atraktivnijom.

U izlozima u centru grada također je postavljeno nekoliko etno kutaka koji prikazuju nematerijalna kulturna dobra: umijeće izrade bregofske pite, peteranjski šlingeraj i drvene igračke te tradicijski nakit.

Organizatori izložbe iz Folklornog ansambla "Koprivnica" poručuju: Tradicijska kultura budućnost je naše kulture i onoliko koliko jedan narod poznaje, poštuje i ulaže u svoju kulturu, u toj će mjeri egzistirati čuvajući svoj lokalni i nacionalni identitet. Kultura obogaćuje duh, zbližava ljude i briše sve granice.

Na 12. Međunarodnom festivalu folklora koji će se ove godine održati 20. srpnja u Đurđevcu u Domu kulture s početkom u 20 sati, te 21. srpnja u Koprivnici u Domu mladih u 20 sati, svoju će bogatu kulturnu baštinu prezentirati ansambli iz šest zemalja – Slovačke, Makedonije, Mađarske, Austrije, Slovenije i Hrvatske.