Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodna smotra folklora održava se od 18 do 22. srpnja

Ovogodišnja 52. Međunarodna smotra folklora 'Baština i migracije' održava se od 18. do 22. srpnja, najavio je u ponedjeljak na konferenciji za novinare umjetnički ravnatelj Međunarodne smotre folklora Tvrtko Zebec. 
vrijeme: 18.07.2018.
mjesto: Zagreb
url: http://www.msf.hr/

U programu su smotre folklora potvrđivanje vrijednosti nacionalne kulture koju čine zavičajno plesno, glazbeno, jezično i običajno izražavanje uz tradicijsko rukotvorstvo i umijeća te vrijednosti kultura širom svijeta, rekao je Zebec dodavši kako su baština i migracije osnovna tema ovogodišnje smotre.

Istaknuo je kako će ove godine nastupiti folklorna društva i pojedinci koji predstavljaju različitosti hrvatske etnografske baštine, predstavnici nacionalnih manjina, Hrvati iz susjednih zemalja i iseljeništva te desetak ansambala koji će predstaviti baštinu drugih naroda i kultura.

Osnovni festivalski program, naglasio je, trajat će pet dana i činit će ga scenske priredbe, plesne, glazbene radionice, pučko kazalište, koncerti etnoglazbe i crkvenoga pučkog pjevanja.

Svečana priredba uz televizijski prijenos bit će na Gradecu u petak, 20. srpnja , gdje će se održavati programi, napomenuo je dodavši kako će posljednji dan, 22. srpnja biti mimohod sudionika smotre od Zrinjevca do Trga bana Jelačića s prelaskom sudionika preko pozornice.

Na toj će pozornici i obližnjim gradskim trgovima, istaknuo je, nastupati u prijepodnevnim i večernjim terminima od srijede do nedjelje (18.-22. srpnja).

Uz te dvije glavne festivalske scene planirana je i izložba u Etnografskom muzeju i Etno Art galeriji Posudionice i radionice narodnih nošnji KUC-a Travno, rekao je Zebec dodavši kako će tijekom festivalskoga programa biti organizirano niz radionica te mogućnosti bliskog susreta publike s izvođačima.

Kao dio programa, naglasio je, organizirana je i nedjeljna misa u katedrali. Osim na gradskim pozornicama, skupine će nastupati izvan grada – u dvorcu Erdödy u Kerestincu u Svetoj Nedelji, na pozornicama u Vrbovcu i Zaprešiću te na suradnom međunarodnom festivalu u Beltincima u Sloveniji.

Istaknuo je kako se temom baštine i migracija namjerava okupiti skupine koje izvode folklornu tradiciju staroga zavičaja neovisno o razdoblju u kojem su ga napustile.

Sele se skupine i pojedinci koji u mjestima naseljenja stvaraju novi dom, a ujedno svojim aktivnostima potiču stvaralaštvo kojim promoviraju kulturnu baštinu zemlje iz koje su doselili, napomenuo je dodavši kako je s jedne strane tako poznat irski ples u Hrvatskoj, a s druge pak strane tu su i primjeri hrvatskih iseljenika koji su se uspješno uklopili u život svojih novih domovina.

Naglasio je kako su u program smotre uključene i skupine Hrvata iz iseljeništva te dodao kako će biti prikazani i elementi kulture koji su zahvaljujući migracijama svojih nositelja također putovali i zadržali se na određenom prostoru te su s vremenom prihvaćeni kao lokalni izričaj neke kulturne baštine.

Program Međunarodne smotre folklora ostvaren je u suradnji s Etnografskim muzejima u Zagrebu, Splitu i Pazinu, Galerijom Klovićevi dvori, Hrvatskom maticom iseljenika, Državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Maticom hrvatskom, Muzičkom akademijom, Institutom za etnologiju i folkloristiku i Mađarskim institutom u Zagrebu kao i veleposlanstvima gostujućih ansambala iz inozemstva, a popratni programi održavat će se u gradskim prostorima poput Kulturnog centra Travno i Zagrebačkog plesnog centra.

Ravnateljica Etnografskoga muzeja Goranka Horjan podsjetila je na izložbu "Baština i migracije – Tragovima zavičaja, koracima nezaborava" koja se do kraja tjedna može razgledati u zagrebačkom Etnografskom muzeju.
Stručni savjetnik međunarodne smotre folklora Vidoslav Bagur najavio je na Trgu bana Jelačića održavanje Mariachi koncerta uz nastupe  El Comba i Los Caballerosa, ali  i plesne radionice na Gornjem gradu.
Po riječima suradnika u programu Međunarodne smotre folklora Joška Ćalete pripremljen je i koncert etnoglazbe "Ethno na putu u Hrvatskoj" te koncert crkvenoga pučkog pjevanja - pučka korizmena pjevana baština i pobožnosti Like i Gacke "O Isuse, izranjeni".

Međunarodna smotra folklora održava se u Zagrebu od 1966. godine. Prikazuje i afirmira tradicijsku kulturu i folklor brojnih domaćih i stranih sudionika. Nastavlja dugu tradiciju smotri Seljačke sloge, kulturne, prosvjetne i dobrotvorne organizacije Hrvatske seljačke stranke između dvaju svjetskih ratova. U suvremenoj Hrvatskoj Smotra je dio svjetskog pokreta za očuvanje kulturne baštine koji prati programe UNESCO-a. Odlukom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba, 2014. godine Smotra je proglašena festivalskom priredbom od nacionalnog značenja. (Hina)



 
Deplijan (pdf, 503 KB)
Katalog (pdf, 3,5 MB)