Preskočite na glavni sadržaj

U riječkom Malom salonu otvorena izložba 'Tijelo u akciji'

U galeriji Mali salon u Rijeci u petak je otvorena izložba 'Tijelo u akciji - performativne prakse u fotografiji i videu iz fundusa Muzeja moderne i suvremene umjetnosti', kao dijela  projekta 'Upute za gledanje - Što bi tijelo htjelo?', priređenog povodom 70. godišnjice djelovanja MMSU Rijeka.
vrijeme: 13.07.2018.
mjesto: Rijeka; Mali salon, Korzo 24
url: http://mmsu.hr/

Predstavljeni su radovi umjetnika Marijana Crtalića, Borisa Demura, Tomislava Gotovca, Sanje Iveković, Đorđa Jandrića, Željka Jermana, Zlatka Kutnjaka, Dalibora Martinisa, Dana Okija, Neli Ružić, Mladena Stilinovića,  Ivana Šeremeta, Gorana Škofića i Fedora Vučemilovića iz fundusa MMSU.
 
Kako je navedeno u pratećem materijalu izložbe, performativne prakse iz naslova objedinjuju radnje, postupke i ponašanja koje tijelo izvodi pred očima gledatelja, neovisno o tome je li riječ o dokumentiranju žive izvedbe u javnom ili muzejsko-galerijskom prostoru, ili o radovima kojima javni nastup nije prethodio, ali je dio procesa njihova nastanka.
 
Kao zametak neke opsežnije studije, izložba predstavlja segment takvih radova iz zbirke MMSU u sklopu izložbenog serijala "Upute za gledanje – Što bi tijelo htjelo?" čija je namjera testirati fleksibilni stalni postav, navodi MMSU.
 
Na izložbi u Malom salonu predstavljaju se performativne prakse od početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća do danas.
 
Izložba nastoji ukazati i na fenomen u kojem performativne postupke prisvajaju druge vrste umjetnosti, najčešće fotografija i video, s početnom idejom dokumentiranja prolaznih i privremenih akcija. 
 
Kustosica izložbe koju je moguće razgledati do 26. kolovoza je Sabina Salamon. (Hina)