Preskočite na glavni sadržaj

Vitar Drinković: Feedback

Muzej općine Jelsa i Galerija umjetnina Split najavljuju posljednju izložbu iz ciklusa Katamaran Art u galeriji Kravata u Jelsi: Vitar Drinković - 'Feedback'. Izložba se otvara u Muzeju općine Jelsa - Galerija Kravata, u utorak 17. srpnja 2018. u 21:00 sat.
vrijeme: 17.07.2018.
mjesto: Jelsa; Split

Izložba se može pogledati u galeriji Kravata do 31. srpnja 2018. i u splitskoj Galeriji umjetnina od 16. - 31. 8. 2018.

'Vitar Drinković ponovno izlaže na Hvaru, no ovaj put umjesto medija skulpture posjetitelji galerije Kravata imat će priliku iskusiti instalacije koje su rezultat višegodišnjeg kontinuiranog istraživanja kojim se umjetnik bavi. Naime, Drinkovićevi radovi su interaktivne prirode; oni se moraju „isprobati“ da bi se iskusili. U ovoj izložbi, kao i u svim njegovim prethodnim izložbama, posjetitelj je ključan akter u „pokretanju“ umjetničkog rada. Autor se posljednjih nekoliko godina bavi istraživanjem i stvaranjem uvjeta za drugačiju percepciju svakodnevnice. Koristeći interaktivnost kao medij, autor svojim fantastičnim napravama stvara uvjete za komunikaciju kroz participaciju publike; Drinkovićeve instalacije su strojevi koji služe kao medijatori u potrazi za iskrenom ljudskom neverbalnom komunikacijom. Tek se povezivanjem mehaničkog i umjetnog s biološkom komponentom aktera stvara cjelovito djelo.

Dio autorovog opusa u Jelsi će biti predstavljen kroz dva rada, Brisač identiteta (Identity eraser) i Konduktivnost percepcije (Conductivity of perception). Brisačem identiteta autor manipulira korisnikovim glasom unutar reflektirajuće kacige te ujedno projicira snimku njegovog/njezinog oka u galeriji. Istodobno, pomoću električnog stetoskopa, posjetitelj može unutar kacige čuti otkucaje svojeg ili tuđeg srca. Osoba koja nosi kacigu tako gubi dio svojeg identiteta budući da joj je prekriveno lice, glas i tijelo. U isto vrijeme, ona reflektira identitet okoline. Također, događa se odmak od sebe, gdje osoba može vidjeti svoju beskonačnu refleksiju između dvije površine. Njeni biološki procesi su projicirani na van: gleda vlastito oko na zidu galerije kao oko drugoga te čuje svoje srce kao eksterni zvuk. Autor time uspijeva razložiti ljudsku percepciju do temeljnih bioloških procesa, a čudesnim prepletom vanjskog i unutrašnjeg svijeta nudi višedimenzionalno iskustvo gdje se brišu granice između „ja“ i „drugi“.

Druga instalacija, nazvana Konduktivnost percepcije, komplementarna je Brisaču identiteta. Kao i s prethodnim, ovim radom se prebacuje posjetiteljev fokus na njegovo/njezino disanje, s ciljem osvještavanja vlastitih bioloških procesa. Drinkovićevi radovi često sadrže meditativni moment koji zahtijeva koncentraciju na vlastito tijelo, uspješno vodeći korisnika u čin introspekcije. Naime, osoba je svojim disanjem „odgovorna“ za osvjetljenje rada. Remen koji se nalazi oko trbuha registrira pokret i prikazuje promjene različitim intenzitetima svjetlosti iz reflektora iznad rada. Također, rad registrira male promjene u vlažnosti kože prstiju što se očituje u promjeni boja od plave do crvene; što je osoba opuštenija to su boje „hladnije“, dok se kod uzbuđenja mijenjaju u crveno. Instalacija time prikazuje kako naše tijelo reagira na okruženje, misli i komunikaciju na nesvjesnoj razini, te nam osvještava vlastite biološke procese koji su direktno povezani sa svime što se oko nas događa.

Kod Drinkovića je pitanje uloge publike potpuno suvišno. Ne samo da se njegova djela percipiraju, već on utječe na koncept pasivnog promatrača, promičući ga u krucijalni dio svoje umjetnosti. Vi, posjetitelji, ste autori, pokretači njegovog rada i neizostavni element njegove umjetnosti.'
(kustosica Lana Beović)
--
VITAR DRINKOVIĆ rođen je 1983. godine u Zagrebu. Završio je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine, a 2014. diplomirao je na Odsjeku za nove medije na istom fakultetu. U okviru međunarodne razmjene studenata, jedan semestar provodi na Indiana University of Pennsylvania, USA, 2006., a 2013. sudjelovao na studijskoj razmjeni - suradnji ALU i London Metropolitan University. Trenutno se bavi istraživanjem stvaranja uvjeta za promjenu percepcije. Koristeći se raznim napravama, izumima i instalacijama kao posrednicima u komunikaciji, Drinković stvara novi kontekst za osjetilnu spoznaju svakodnevnice. Izlagao je samostalno i na skupnim izložbama u Hrvatskoj, Njemačkoj, Nizozemskoj, Bugarskoj, Austriji, Češkoj, Ujedinjenom Kraljevstvu i Sjedinjenim Američkim Državama I Kanadi.
 
https://www.facebook.com/events/241584969925810/