Preskočite na glavni sadržaj

Nagradni natječaj Bacača sjenki: Novac i ja

U ponedjeljak, 16. srpnja, u zagrebačkom književno-kulturnom klubu Boooksa nastavlja se projekt '$v€ j€ u novcu' Bacača Sjenki i talijanske kazališne skupine Mamarogi iz Trsta. Od 10 do 15,30 sati Bacači će sakupljati osobna svjedočanstva, komentare i priče vezane uz temu. Najzanimljivije priče će biti uključene u projekt, a njihovi autori nagrađeni.
vrijeme: 16.07.2018. 10-15,30 h
mjesto: Zagreb; KK Booksa, Martićeva 14d
url: http://www.bacaci-sjenki.hr/
 

Prikupljaju se svjedočanstva o osobnim iskustvima s novcem, oko novca, investicija, sticanja, obogaćivanja, nasljeđivanja, osiromašenja, loše financijske sreće, odricanja od materijalnih dobara i financijskog ili općeg bašmebrigizma.


Izlaganja priča su osobna i stoga (za sada) nisu otvorena za publiku, a prijave se primaju na: bacaci.sjenki@gmail.com; 01/464 02 62, 098 165 81 86


Projekt “$v€ j€ u novcu” se bavi odnosima društvenih i materijalnih vrijednosti s jedne i novca s druge strane, a sve iz perspektive osobnih narativa, stvarnih financijskih tokova novca, permanentne ovodobne financijske krize te ambivalentnom ulogom novca u cijelokupnoj društvenoj razmjeni. Koncept projekta vezan je uz najavljenu bankarsko-finacijsku “revoluciju” na svjetskom tržištu, te u stvarnom vremenu prati paralelne financijske operacije, ulaganja i njihove posljedice.


Počeo je tematskom radionicom koju je vodio umjetnički voditelj projekta Boris Bakal u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu a nastavlja se nizom razgovora i istraživanja u Italiji, Hrvatskoj i Sloveniji.


Naslov na talijanskom “Quello che conta sono i soldi” gotovo je neprevediv na hrvatski, slovenski ili engleski jer sadrži dvostruko značenje: contare znači brojati, ali isto tako znači da je nešto važno, pa se tako u talijanskom smisao naslova projekta širi i na novac i na važnost novca ali i na vrijednost uopće.


Autori i protagonisti u tijeku rada na projektu namjeravaju proučiti i druge oblike razmjene i vlasništva od onih uviježenih poput Potlach-a, kolektivne svojine koja od nedavno svoje praistorijsko i potom srednjovjekovno prisustvo na prodručju današnje Italije danas regulira mnogim zakonima i pravilnicima te okuplja predstavnike kolektivne svojine iz cijele Italije okupljene u nacionalnu mrežu (kolektivno vlasništvo prisutno je u tragovima i u Hrvatskoj, posebice na otocima poput Krka i Cresa). U projektu sudjeluje niz financijskih eksperata iz raznih područja povijesti (ekonomije), bankarstva, poreznih politika, prirodnih znanosti, javnog zdravstva, zadružnog financiranja te državne uprave. Oni u pojedinim fazama projekta modeliraju supstancu projekta svojim motrištima na trenutačnu političku i financijsku krizu u svijetu, ali i doprinose nastanku “teksta” predstave te sudjeluju u izvedbama.


Nakon izlaganja i predstavljanja u Booksi projekt “$v€ j€ u novcu” se ponovno seli u Italiju gdje će se razvijati u Slovenskom stalnom gledališču u Trstu, staračkom domu ITIS te kasnije u Teatru Miela. Rad na projektu je sudionički i otvoren za publiku te će publika od samog početka sudjelovati u nastanku “igre” koja će kasnije predstaviti i projekt i projektna istraživanja publici i u Sloveniji i u Hrvatskoj, ali i drugdje. Izvedbe u Zagrebu predviđene su za 24. i 25. rujan u centru za nezavisnu kulturu i mlade Pogon (ex-Jedinstvo) na Prisavlju.


Podrška projektu: regija Friuli Venezia Giulia


Podrška Bacačima Sjenki: Zaklada Kultura Nova


Bacači Sjenki su višestruko nagrađivana neprofitna organizacija iz Zagreba koja je u svom 17-godišnjem radu i javnom djelovanju ostvarila više od 250 suradnji s profesionalcima iz više od 30 zemalja svijeta te realizirala više od 50 edukativnih, kazališnih i filmskih projekata i manifestacija na 4 kontinenta. Uspješno i bez poteškoća isprepliće međunarodnu suradnju, kazališne izvedbe, urbane intermedijalne projekte, aktivizam, pedagoški rad, video umjetnost te selektorsku praksu u cjelovito umjetničko djelovanje.