Preskočite na glavni sadržaj

Galetini filmovi među svjetskim remek-djelima 'umjetnosti u pokretu'

Dva filma hrvatskog konceptualnog i multimedijskog umjetnika Ivana Ladislava Galete -  PíRâMídas 1972-1984 (1984.) i Wal(l)zen (1989.) uvrštena su u postav velike izložbe 'Umjetnost u pokretu. 100 remekdjela s medijem i kroz medije. Operativni kanon', koja se 13. srpnja otvara u jednoj od najvažnijih europskih muzejsko-galerijskih institucija – Centru za umjetnost i medije u njemačkom Karlsruheu – među umjetnicima i kustosima poznatijem kao ZKM.  
vrijeme: 13.07.2018.
mjesto: Njemačka; Karlsruhe
url: https://zkm.de/
Izložba čiji koncept zajedno potpisuju austrijski multimedijski umjetnik, teoretičar i kurator te aktualni direktor ZKM-a Peter Weibel i njemački teoeretičar medija Siegfried Zielinski, prikazat će razvoj medijske umjetnosti izborom pionirskih i najvažnijih umjetničkih djela čija se proizvodnja, distribucija i recepcija temelje na tehničkim izumima - uključujući fotografiju, film, umjetnost zvuka, multimedijsko kazalište, radiofonijsku i televizijsku umjetnost, videoumjetnost i videoinstalacije, medijske akcije, kao i umrežene i suradničke umjetničke prakse aktualne tijekom protekla dva deseteljeća.  


Izložba, navodi se u obrazloženju koncepta, također nudi „operativni kanon“ medijske umjetnosti koji „zaobilazi strateške žanrovske podjele na videoumjetnost, filmsku umjetnost, medijske instalacije ili internetsku umjetnost“ te se usmjerava na  intermedijske i transmedijske umjetničke prakse. Kanon izložbe pritom nije ni hijerarhijski,  niti euro ili amero-centričan,  nego polazi od međupovezanosti i  umrežavanja medijske umjetnosti na globalnoj razini.


Radovi Ivana Ladislava Galete naći će se u Karlsruheu u društvu istaknutih predstavnika medijske umjetnosti kako je definira ova izložba, a respektabilni popis umjetnika uključuje filmaše - u rasponu od pionirske braće Lumiere, preko Eisensteina, Vertova i drugih predstavnika europske filmske avangarde do Godarda, Markera ili Farockija; pionire i istaknute predstavnike video-arta poput Vallie Export, Billyja Viole, Steine i Woodyja Vasulke; glasovite fluxusovce (Nam June Paik, J. Cage, J. Beuys), avangardne kompozitore (Stockhausen), kazališne umjetnike (R. Wilson), pisce i teoretičare (Brecht, Benjamin) i druge.